Λέβητες Αερίου – Υγραερίου

Το Φυσικό αέριο είναι η θέρμανση του μέλλοντος και αυτό είναι κάτι που δε χωράει αμφιβολία! Είναι ο πιο σύγχρονος, οικολογικός και ταυτόχρονα ‘‘καθαρός’’ τρόπος να θερμαίνουμε κάθε χώρο, επιτυγχάνοντας υψηλή απόδοση, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Είναι το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, επιτυγχάνοντας τέλεια καύση στις κατάλληλες συσκευές και μοναδικά πλεονεκτήματα, όπως:

• Οικονομία • Ευκολία χρήσης • Καθαριότητα • Εξοικονόμηση χώρου • Ακρίβεια στη μέτρηση κατανάλωσης • Μειωμένο κόστος συντήρησης • Προστασία του περιβάλλοντος

Ο επιτοίχιος λέβητας φυσικού αερίου ή υγραερίου για την θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στην ουσία δεν είναι λέβητας! Για την ακρίβεια δεν είναι μόνο λέβητας!

Είναι ένα πλήρες λεβητοστάσιο, το οποίο παλιά θα καταλάμβανε ένα δωμάτιο περίπου 10 τετραγωνικών μέτρων, θα είχε θόρυβο, μυρωδιά και ακαταστασία, συμπυκνωμένο σε ένα μηχάνημα μικρότερο από ένα ντουλάπι κουζίνας, συνήθως τοποθετημένο έξω στο μπαλκόνι.  Τι σημαίνει το γεγονός ότι είναι ένα πλήρες λεβητοστάσιο; Σημαίνει ότι πρακτικά δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε ούτε περαιτέρω χρήματα, ούτε περαιτέρω χώρο, πέραν του ήδη υπάρχοντος κυκλώματος θέρμανσης και των δικτύων αερίου και ζεστού νερού χρήσης.

Σήμερα στην Ελλάδα πωλούνται περίπου 6 φορές περισσότεροι επιτοίχιοι λέβητες αερίου από ό,τι λέβητες πετρελαίου ή αντλίες θερμότητας. Πως έφτασε, όμως, ο επιτοίχιος λέβητας αερίου να αποτελεί την νούμερο ένα επιλογή για τα ελληνικά νοικοκυριά που αναζητούν σύστημα θέρμανσης;

Παρότι ο επίτοιχος λέβητας αερίου συνήθως λειτουργεί και με υγραέριο, η αποθήκευση του υγραερίου πολλές φορές αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο και το κόστος του υγραερίου είναι και αυτός ένας μη δελεαστικός παράγοντας όταν πρόκειται για φιάλες.  Για αυτούς τους λόγους περίπου το 95% των επίτοιχων λεβήτων αερίου λειτουργούν με φυσικό αέριο.  Κατά συνέπεια η εξάπλωση των δικτύων φυσικού αερίου αποτέλεσε πολύ σημαντικό παράγοντα στην επικράτηση του λέβητα αερίου.

Πέρα από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει, ειδικά σήμερα, πολύ καλή σχέση απόδοσης – τιμής, την μεγαλύτερη σημασία για το κόστος θέρμανσης έχει η αποδοτικότητα του ίδιου του επιτοίχιου λέβητα φυσικού αερίου. Όλοι οι επιτοίχιοι λέβητες που διατίθενται σήμερα νόμιμα στην Ελλάδα, όπως και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι λέβητες συμπύκνωσης. Οι συμβατικοί – μη συμπύκνωσης – λέβητες έχουν καταργηθεί στην Ε.Ε. από τον Σεπτέμβριο του 2015. Ένας λέβητας συμπύκνωσης κατεβάζει τόσο πολύ την θερμοκρασία των καυσαερίων του, που οι υδρατμοί των καυσαερίων συμπυκνώνονται.  Με αυτό τον τρόπο, κερδίζει την θερμότητα συμπύκνωσης (η αντίθετη διαδικασία από την ατμοποίηση, για την οποία δαπανάμε θερμότητα), την οποία διοχετεύει στο κύκλωμα της θέρμανσης. 

Ένας λέβητας συμπύκνωσης είναι κατά μέσο όρο 15% πιο αποδοτικός από έναν συμβατικό λέβητα και αυτό συμβαίνει λόγω της συμπύκνωσης.

Η Οικονομία, όμως, που κάνει ένας λέβητας συμπύκνωσης σε σχέση με έναν παλαιό συμβατικό μαντεμένιο ή χαλύβδινο λέβητα με καυστήρα πετρελαίου ή αερίου, δεν σταματάει μόνο στο 15%. Για την ακρίβεια η οικονομία πάει πολύ πιο μακριά από το 15%.  Ο τρόπος λειτουργίας ενός συμβατικού μονοβάθμιου λέβητα με καυστήρα, είτε είναι πετρελαίου είτε αερίου τον καταδικάζει σε έναν ετήσιο βαθμό απόδοσης κατά περίπου 20% χαμηλότερο από τον στιγμιαίο βαθμό απόδοσης που μπορούμε να μετρήσουμε στο πλήρες φορτίο.  Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για ένα υπερδιαστασιολογημένο λέβητα.

Αν αθροίσουμε όλες τις μειώσεις στον ετήσιο βαθμό απόδοσης ενός παλαιού συμβατικού λέβητα φτάνουμε σε μία τεράστια διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης καυσίμου του παλαιού συμβατικού από τον επίτοιχο λέβητα συμπύκνωσης, η οποία φτάνει το 50% (κάτω από την κατανάλωση του παλαιού). Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε έναν παλαιό λέβητα αερίου μπορείτε άνετα να περιμένετε μείωση του κόστους στο μισό με τον νέο λέβητα αερίου συμπύκνωσης. Αν, δε είχατε λέβητα πετρελαίου, τότε η μείωση του κόστους μπορεί να φτάσει και το 70%!

Τα πλεονεκτήματα του επιτοίχιου λέβητα δεν σταματάνε στην αποδοτικότητα της λειτουργίας θέρμανσης.  Οι συντριπτικά περισσότεροι επιτοίχιοι λέβητες αερίου που πωλούνται στην Ελλάδα είναι με άμεση παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.  Ναι, σε αυτό το μικρό ντουλαπάκι χωράει να παραχθεί και το ζεστό νερό για όλη σας την οικογένεια.  Φυσικά δεν αποθηκεύεται, αλλά παράγεται την ώρα που το ζητάμε στην κατανάλωση.  Αυτό είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα του επιτοίχιου λέβητα, αφού δεν αποθηκεύει ζεστό νερό που κρυώνει σιγά σιγά, με αποτέλεσμα να έχει πολύ μικρότερο κόστος παραγωγής ζεστού νερού χρήσης από όλα τα υπόλοιπα συστήματα. Στην περίπτωση του επιτοίχιου λέβητα ο χώρος που δεσμεύεται για το σύστημα παραγωγής νερού χρήσης είναι σχεδόν μηδενικός, η συνεργασία του δε με οποιονδήποτε υπάρχοντα ηλιακό θερμοσίφωνα είναι υποδειγματική.