Τι είναι το κέλυφος και γιατί είναι απαραίτητη η θερμομόνωση των κτιρίων

Η θερμομόνωση είναι μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια μας. Μέσω της μείωσης των ενεργειακών απωλειών που επιτυγχάνεται χάρη στα υλικά της θερμομόνωσης, πετυχαίνουμε διατήρηση της θερμότητας στους εσωτερικούς χώρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμο στην αγορά το λεγόμενο «κέλυφος», δηλαδή συστοιχία μονωτικών πάνελς από διάφορα υλικά όπως για παράδειγμα υαλοβάμβακας, διογκωμένη πολυουρεθάνη, εξηλασμένη πολυστερίνη ή άλλα πλαστικά σε στρώσεις, τα οποία θωρακίζουν το κτίριο και εγκλωβίζουν με αυτό τον τρόπο τη θερμότητα. Έτσι, χρησιμοποιείται λιγότερο το σύστημα θέρμανσης και σταδιακά μπορεί να γίνει εξοικονόμηση έως και 30% στις ανάγκες θερμικής ενέργειας προσφέροντας μεγάλη εξοικονόμηση.

Το «κέλυφος» είναι ικανό να δεσμεύει τον αέρα σε κενό και να μονώνει εύκολα και με «φυσικό» τρόπο τα αδιαφανή σημεία των κτιρίων. Η τοποθέτηση του «κελύφους» μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε εξωτερικά, είτε εσωτερικά στις τοιχοποιίες, τα δάπεδα και τις οροφές. 

Για να γίνει σωστά η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, τα στρώματα των υλικών που αποτελούν το «κέλυφος» προσκολλώνται με ειδικές θερμομονωτικές κόλες, ενώ θα πρέπει να συνδυάζονται με ενεργειακά κουφώματα και σε αρκετές περιπτώσεις με κινητή νυκτερινή μόνωση όπως  θερμομονωτικά ρολά, παντζούρια, θερμοκουρτίνες κλπ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το «κέλυφος» βγαίνει σε συγκεκριμένα χρώματα, δεν είναι δυνατό να βαφτεί και εξατομικεύεται με διάφορες τεχνολογίες αναλόγως τις ανάγκες των χρηστών, όπως π.χ. ο αυτοκαθαρισμός.

Το «κέλυφος» καθώς και τα ενεργειακά κουφώματα, αποτελούν μία επένδυση που δεν αναφέρεται μονάχα στους κρύους μήνες. Πέρα από τη θωράκιση της ζέστης, το «κέλυφος» παρέχει εξαιρετική θερμομόνωση και κατά τους θερινούς μήνες, όπου όμως οι χώροι θα πρέπει να αερίζονται τις νυχτερινές ώρες:  η συσσώρευση αέρα το καλοκαίρι έχει αντίστροφα αποτελέσματα, αφού το κτίριο δεν μπορεί να αποφορτιστεί θερμικά.

Με αυτό τον τρόπο κάθε κτίριο μπορεί να αναβαθμιστεί ενεργειακά και να έχει μεγάλη εξοικονόμηση σε ανάγκες για πετρέλαιο ή ρεύμα, ενώ μειώνει τους ρύπους και το κόστος για θέρμανση κάθε εποχή του μήνα.