Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πάνω από 300.000 οι συμμετοχές, πότε κλείνουν οι αιτήσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», καθώς την Τρίτη 20 Ιουνίου (ώρα 15:00) πρόκειται να κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. Καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην «υποδοχή» αιτημάτων, απομένουν μερικά 24ωρα για να μπορέσει να διεκδικήσει ένα νοικοκυριό επιδότηση για την εγκατάσταση ηλιακού.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κατάταξη των αιτήσεων στη λίστα των ωφελούμενων-επιλαχόντων, ώστε αμέσως μετά να αρχίσουν να ειδοποιούνται οι ωφελούμενοι για την ένταξή τους. Λίστα πάντως που θα είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς κυριολεκτικά έχουν σπάσει τα κοντέρ οι αιτήσεις, ξεπερνώντας ήδη τις 300.000.

Ως συνέπεια, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι, μέχρι την αυλαία των αιτήσεων, οι συμμετοχές θα «φλερτάρουν» με τις 350.000. Ένα νούμερο που δείχνει πως το πρόγραμμα βρήκε τεράστια απήχηση στα ελληνικά νοικοκυριά, ώστε να μειώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, εξασφαλίζοντας ζεστό νερό χρήσης από τον ήλιο.

Επιπλέον κεφάλαια για τους επιλαχόντες

Σε κάθε περίπτωση, είναι προεξοφλημένο ότι θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, το κονδύλι αυτό αναμένεται να εξαντληθεί με την κάλυψη της χρηματοδότησης 120.000 δικαιούχων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την «αρχιτεκτονική» του προγράμματος (που ακολουθεί αυτή του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»), από τους αιτούντες που δεν θα καταφέρουν να κατακυρώσουν επιδότηση, θα καταρτιστεί λίστα επιλαχόντων. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σε επόμενη φάση επιπλέον ωφελούμενοι, από τους ωφελούμενους του πρώτου «κύματος», οι οποίοι τελικά δεν θα εξαργυρώσουν τελικά το voucher. Επίσης, δέσμευση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ήταν ότι θα εξευρεθούν στην πορεία νέα κεφάλαια για το πρόγραμμα.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα, που προορίζουν τον ηλιακό για κατοικία (όχι επαγγελματική στέγη). Προϋπόθεση για τη διεκδίκηση ένταξης στο πρόγραμμα είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, αλλά και αποσυρθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας (τουλάχιστον 40 λίτρων) που χρησιμοποιείτο έως τώρα.

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και πιο συγκεκριμένα με το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, καθώς και το αν υπάρχουν στην οικογένεια μέλη ΑμεΑ ή εξαρτώμενα μέλη. Επίσης, θα πριμοδοτηθούν επίσης και οι μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Πηγή: insider.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0