Ενεργειακά Τζάκια

Την εποχή που διανύουμε η ανάγκη για εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης είναι επιτακτική καθώς με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Σε κατοικίες όπου έχει γίνει πρόβλεψη  για  κατασκευή τζακιού ή ακόμη και μετά από μετατροπή του σε ενεργειακό η εξοικονόμηση χρημάτων για θέρμανση είναι πραγματικά απίστευτη. Σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης όπως τα καλοριφέρ, τα αερόθερμα ή τα air condition μια οικονομική θέρμανση και ταυτόχρονα οικολογική λύση αποτελούν τα ενεργειακά τζάκια.

Ενεργειακό Τζάκι

Οποιοδήποτε τζάκι που θερμαίνει έναν χώρο μέσω της ροής ζεστού αέρα από την καύση εντός της ενεργειακής του εστίας αποκαλείται ενεργειακό. Η καύση μέσα στην ενεργειακή εστία είναι εντελώς διαφορετική από ότι στο κλασσικό τζάκι εφόσον η θερμότητα εγκλωβίζεται μέσα στην εστία (εστία κλειστού τύπου) και μέσα στο χώρο μας και δεν χάνεται στην ατμόσφαιρα διαμέσου της καμινάδας. Το ενεργειακό τζάκι μπορεί να αποτελέσει την κύρια πηγή θέρμανσης σε μία Ανακαίνιση σπιτιού και να το ζεστάνει ικανοποιητικά αφού μπορεί να συνδεθεί με τα καλοριφέρ του σπιτιού ή χωρίς την τοποθέτηση αεραγωγών για διάχυση ζεστού αέρα στο χώρο. 

Κόστος και Εγκατάσταση

Το κόστος για ένα ενεργειακό τζάκι προφανώς είναι υψηλότερο σε σχέση με ένα παραδοσιακό και η τιμή εξαρτάται και από την επιλογή των υλικών, τον σχεδιασμό της κατασκευής, το προϊόν καύσης κ.α. Για μια μικρή εστία η τιμή είναι περίπου στα 2.000-4.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερες εστίες φτάνει τα 5.000-6.000 ευρώ. Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε ενεργειακό τζάκι σε μία ανακαίνιση διαμερίσματος αρκεί μόνο να βρεθεί κατάλληλο σημείο για την τοποθέτηση της καμινάδας. Στην περίπτωση όπου υφίσταται συμβατικό τζάκι υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής σε ενεργειακό. Συνήθως η τοποθέτηση τζακιών γίνεται σε εξωτερικούς τοίχους.

Πλεονεκτήματα ενεργειακού τζακιού

 • Είναι μία οικολογική λύση σε ανακαινίσεις σπιτιών και δεν μολύνει την ατμόσφαιρα, επειδή δεν παράγονται καυσαέρια (π.χ. μονοξείδιο του άνθρακα) λόγω της πλήρους καύσης των ξύλων.

 • Μεγαλύτερη απόδοση από ότι ένα συμβατικό τζάκι (έως και 5 φορές πιο αποδοτικό) επειδή εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στην εστία του. Τα παραδοσιακά τζάκια ανοιχτού τύπου παράγουν θερμότητα και ζεσταίνουν τοπικά μόνο όπου φτάνει η φλόγα.

 • Η κατανάλωση ξύλου είναι μικρότερη και ελεγχόμενη σε σχέση με αυτή στο συμβατικό τζάκι. Συνήθως λειτουργεί με κλειστή πόρτα και έτσι αυξάνεται η θερμοκρασία και γίνεται πλήρης καύση του.

 • Ο ζεστός αέρας εγκλωβίζεται μέσα στο σπίτι λόγω της κλειστής εστίας και δεν χάνεται μέσω της καμινάδας, η οποία στα συμβατικά τζάκια προκαλεί τεράστιες απώλειες θερμότητας.

 • Παρέχει ασφάλεια σε περίπτωση φωτιάς διότι η πόρτα παραμένει κλειστή (οι φλόγες δεν μπορούν να διαφύγουν) και τα υλικά κατασκευής έχουν τεράστια αντοχή στη θερμότητα.

 • Δημιουργεί μια άνετη και φιλική ατμόσφαιρα χωρίς να την καθιστά αποπνικτική και ξηρή.

 • Παρέχει τη δυνατότητα θέρμανσης μεγάλης επιφάνειας χώρων.

Μειονεκτήματα ενεργειακού τζακιού

 • Το κόστος του είναι μεγαλύτερο από τα συμβατικά ανοιχτού τύπου τζάκια άλλα γίνεται γρήγορα η απόσβεση δεδομένου αφού υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση θερμότητας.

 • Η τροποποίηση ενός συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό απαιτεί εργασίες και αλλαγές στη διαρρύθμιση ενός χώρου και αυτό μπορεί  να έχει μεγάλο χρηματικό κόστος.

 • Προσοχή χρειάζεται στο άνοιγμα της πόρτας του. Θα πρέπει να γίνεται σιγά και σταδιακά και όχι απότομα λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στην κλειστή εστία του.

 • Πρέπει να γίνεται τακτικός καθαρισμός της καπνοδόχου.

Προτιμήστε την τοποθέτηση ενεργειακού τζακιού και εξασφαλίστε θέρμανση με υψηλή απόδοση στο χώρο σας, ποιότητα και ασφάλεια στην καθημερινότητά σας. Μάθετε περισσότερα.