«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»: Η διαδικασία και οι απαιτούμενες βελτιώσεις

Αν και οι πληροφορίες ανέφεραν ως χρόνο ανοίγματος της πλατφόρας του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» το Δεκέμβριο του 2022, όπως όλα δείχνουν αυτό αναμένεται εντός του Ιανουαρίου 2023, με τη διαδικασία ένταξης να είναι πλέον γνωστή και τους μηχανικούς, ωστόσο, να τονίζουν την αναγκαιότητα για βελτιώσεις του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει σε χιλιάδες νέους να εξασφαλίσουν επιδοτήσεις που θα φτάνουν ακόμη και τα 23.250 ευρώ. Έτσι, θα μπορέσουν τόσο να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους, όσο και να την ανακαινίσουν.

Η επιδότηση αφορά σε αλλαγή κουφωμάτων και «ανανέωση» συστημάτων θέρμανσης / κλιματισμού, αλλά και την τοποθέτηση τεντών, αντικατάσταση πλακιδίων, ειδών υγιεινής ή και την αγορά ψυγείου – κουζίνας.

Αυτή τη στιγμή, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βάζουν τις… τελευταίες «πινελιές» στο πρόγραμμα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μελετούν τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του προδημοσιευμένου οδηγού. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν κάποιες επιμέρους αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και ως προς τη διαδικασία.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα

Μηχανικοί απ’ όλη τη χώρα έχουν εντοπίσει διάφορα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, όπως τα όρια συμμετοχής στο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων αλλά και το γεγονός ότι δικαίωμα συμμετοχής δίνεται μόνο σε όσους έχουν πλήρη κυριότητα στο ακίνητο ή κατέχουν την επικαρπία. Σημεία που μπορούν να εξελιχθούν σε «κόφτες» για χιλιάδες δυνητικούς δικαιούχους.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν επιδοτήσεις από 40% έως 90% για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και 30% για την ανακαίνισή τους. Βασική προϋπόθεση για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του συγκεκριμένου προγράμματος που φέρει τον ονομασία «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω», είναι η ηλικία του να κυμαίνεται από 18 έως 39 ετών.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τον προδημοσιευμένο οδηγό του προγράμματος, στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί από 1/1/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/επικαρπία/ψιλή κυριότητα) του αιτούντος θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.

Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης/ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Για την υπαγωγή και στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Ποιοι μένουν εκτός

Σύμφωνα πάντα με τον προδημοσιευμένο οδηγό, το πρόγραμμα δεν αφορά σε παρεμβάσεις ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επίσης δεν είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις που αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.

Παράλληλα, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021». Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως μεμονωμένο διαμέρισμα στο τρέχον πρόγραμμα.

Πηγή: enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0