«Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους»: Σε γραμμή εκκίνησης για 20.000 δικαιούχους

Σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι, ώστε να είναι έτοιμοι για την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους».

Με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους» δίνεται η δυνατότητα σε νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους, με επιδότηση που φτάνει έως 90%. Έχει γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η προδημοσίευση του Οδηγού, που αφορά και την πρόσκληση του προγράμματος, προς τους ενδιαφερόμενους νέους να συμμετέχουν. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ από τις αρχές του νέου χρόνου αναμένεται να εκδοθεί ο οδηγός δράσης του προγράμματος και να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης των προθεσμιών για την υποβολή των αιτήσεων.

Εντός του τρέχοντος μήνα ή το πολύ στις αρχές Φεβρουαρίου «ανοίγει» -σύμφωνα με τον σχεδιασμό- η ειδική πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις νέων 18 έως 39 ετών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ένας νέος μπορεί να εξασφαλίσει επιδοτήσεις που αγγίζουν τα 23.250 ευρώ, με το ποσό αυτό να μπορεί να το «ξοδέψει» για να αντικαταστήσει πλακάκια, τέντες ή ακόμη και είδη υγιεινής στο σπίτι του.

Για να μπορέσει ο δυνητικός δικαιούχος να φτάσει να χρηματοδοτηθεί για εργασίες ανακαίνισης της οικίας του (όπως είναι για παράδειγμα η αντικατάσταση των πλακιδίων, ειδών υγιεινής, τέντας, ακόμη και αγοράς νέου ψυγείου ή κουζίνας) θα πρέπει να υποβάλει αίτηση πρώτα για το σκέλος «Εξοικονομώ» του προγράμματος.

Οι τέσσερις κατηγορίες του «Εξοικονομώ» είναι οι εξής:

  • Έως 5.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 10.000 ευρώ οικογενειακό.
  • 5.000-10.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 10.000-20.000 ευρώ οικογενειακό.
  • 10.000-20.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό.
  • 20.000-30.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 30.000-50.000 ευρώ οικογενειακό

Ποιοι μένουν εκτός

Σύμφωνα πάντα με τον προδημοσιευμένο οδηγό, το πρόγραμμα δεν αφορά σε παρεμβάσεις ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επίσης δεν είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις που αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.

Παράλληλα, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021». Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως μεμονωμένο διαμέρισμα στο τρέχον πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0