Εξοικονομώ: Δημοσιεύεται έως το τέλος της εβδομάδας το σχέδιο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος

Πρόγευση ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον νέο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» θα μπορούν να έχουν σε λίγες μέρες τα νοικοκυριά που δικαιούνται την επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες έως το τέλος της εβδομάδας, χωρίς να αποκλείεται και αύριο Τετάρτη 4 Αυγούστου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το προσχέδιο του οδηγού εφαρμογής της δημοφιλούς δράσης. Αν και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων δεν αναμένεται να ανοίξει πριν τον Οκτώβριο, εντούτοις οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά και αναλυτικά για τις δαπάνες που αφορούν στις οικοδομικές παρεμβάσεις. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα της έγκαιρης προετοιμασίας των φακέλων τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος. 

Με το νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων καταργείται η χρονική προτεραιότητα,  ενώ οι αιτήσεις θα βαθμολογούνται βάσει ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. 

Ειδικά για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, έχει προβλεφθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός που θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Για φυσικά πρόσωπα με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και για νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 75%. Επιπλέον, εισάγεται εγγυοδοσία για τον τραπεζικό δανεισμό τους προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. 

Πηγή: energypress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0