Φωτοβολταϊκά: Παράγουν ενέργεια όταν έχει κακοκαιρία;

Παράγουν ενέργεια τα φωτοβολταϊκά με βροχή και συννεφιά;

Φυσικά και ναι! Τα ηλιακά πάνελ παράγουν ημερησίως το 30 % – 50 % της βέλτιστης παραγωγής σε συννεφιασμένο καιρό και το 10 % – 20 % της βέλτιστης παραγωγής σε δυνατή βροχόπτωση. Έτσι, τους καλοκαιρινούς μήνες, αν η φωτοβολταϊκή σας εγκατάσταση ισχύος 1 kW παρήγαγε 4 kWh ηλεκτρικής ενέργειας σε μια μέρα, τότε σε συννεφιασμένο καιρό η ίδια εγκατάσταση (1 kW) θα παράγει περίπου 1-2 kWh ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα.

Η επιστήμη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ηλιακούς συλλέκτες ονομάζεται φωτοβολταϊκό σύστημα. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1839 από τον Edmond Becquerel και επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ημιαγωγούς όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως.

Τι συμβαίνει όμως όταν το ηλιακό φως δεν είναι αρκετό;

Ο αριθμός των κιλοβατώρων που παράγει ένα σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Για παράδειγμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος), το φωτοβολταϊκό σύστημα θα παράγει κάθε μήνα 10% της ετήσιας συνολικής παραγωγής (100%), ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος) θα παράγει κάθε μήνα περίπου 5%.

Σε γενικές γραμμές τα ηλιακά πάνελ χρησιμοποιούν το άμεσο ή έμμεσο ηλιακό φως για την παραγωγή ενέργειας, αν και είναι πιο αποτελεσματικά στο άμεσο ηλιακό φως. Τα πάνελ εξακολουθούν να παράγουν ενέργεια ακόμη και όταν το φως αντανακλάται ή εμποδίζεται από τα σύννεφα. Υπάρχει πάντα ορατό φως ακόμα και στις πιο σκληρές καταιγίδες το οποίο διεισδύει μέσα από σύννεφα και βροχή.

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε την ημερήσια παραγωγή των ηλιακών πάνελ σε ημέρες με ήλιο, ημέρες με συννεφιά και ημέρες με βροχή

Πώς θα τροφοδοτήσω το σπίτι μου με ενέργεια κατά τη διάρκεια ημερών με κακοκαιρία;

Οι περισσότεροι που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα στο σπίτι τους, τροφοδοτούνται με ενέργεια και από το συνδεδεμένο στο δίκτυο ρεύμα δηλαδή από τον εκάστοτε πάροχο.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν ημερών με έντονη κακοκαιρία, όπου η παραγωγή των πάνελ δεν αποδίδει στο μέγιστο, θα χρησιμοποιήσετε την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται το σπίτι σας από το κοινό δίκτυο παραγωγής ενέργειας και ο πάροχος θα σας χρεώσει για αυτές τις μονάδες στο τέλος του μήνα.

Έτσι, σε περίπτωση που υπάρχει έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας, οι συσκευές σας θα χρησιμοποιήσουν την απαιτούμενη ενέργεια από το κοινό δίκτυο αυτόματα.

Οι περισσότερες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετική ισχύ ηλιακής ακτινοβολίας ανά περιόδους. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα ηλιακά πάνελ παράγουν περισσότερη ισχύ από ό,τι χρειάζεται, μεταφέροντας την πλεονάζουσα ενέργεια στο δίκτυο κοινής ωφέλειας.

Τι γίνεται με τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών που βασίζονται σε μπαταρίες;

Εάν έχετε εγκατεστημένο στο χώρο σας φωτοβολταϊκή εγκατάσταση εκτός δικτύου, τότε ενδέχεται να αποφορτιστούν οι μπαταρίες εάν βρέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να αποφύγετε τη συσκότιση κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας μπορείτε να κάνετε ένα από τα δύο πράγματα:

  1. Αποκτήστε μια μικρή γεννήτρια ντίζελ την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα χειρότερα σενάρια, όπως όταν οι μπαταρίες σας έχουν αδειάσει τελείως.
  2. Προσθέστε επιπλέον μπαταρίες για να αυξήσετε την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρήση σε ημέρες κακοκαιρίας.

Λειτουργούν τα ηλιακά πάνελ κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Όχι, τα ηλιακά πάνελ δεν λειτουργούν τη νύχτα. Μόλις δύσει ο ήλιος, η φωτοβολταϊκή σας εγκατάσταση απενεργοποιείται αυτόματα.

Τη νύχτα, εάν έχετε συνδεδεμένη στο δίκτυο εγκατάσταση, θα τροφοδοτηθείτε με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεστε από το δίκτυο κοινής ωφέλειας.

Εάν έχετε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση εκτός δικτύου, θα τροφοδοτηθείτε με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεστε από τις μπαταρίες σας.

Και στις δύο περιπτώσεις θα έχετε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσετε το σπίτι σας, παρόλο που τα ηλιακά πάνελ δεν θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Γίνεται τα ηλιακά πάνελ να παράξουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της βροχής;

Εάν έχετε ήδη εγκατεστημένη φωτοβολταϊκη εγκατάσταση,  δεν υπάρχουν τρόποι να αυξήσετε την παραγώμενη ενέργεια. Ωστόσο, εάν σκέφτεστε να εγκαταστήσετε, τότε λάβετε υπόψη τα ακόλουθα ώστε να έχετε τη βέλτιστη παραγωγή κατά τις ημέρες με κακοκαιρία:

Σκιερές περιοχές: Ζητήστε από τον εγκαταστάτη σας να κάνει μια ανάλυση σκιών για να μάθετε ποιο μέρος της οροφής σας θα δέχεται σκιά και ποιο μέρος όχι. Εάν έχετε μια δεξαμενή νερού από πάνω, δέντρα που περιβάλλουν το σπίτι σας ή ένα ψηλό κτίριο κοντά, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα καλυφθούν με σκιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εγκαταστήστε τα ηλιακά πάνελ σε μέρος που θα δέχεται τη λιγότερη σκίαση.

Smart Optimizer: Τοποθετήστε στα φωτοβολταϊκά πλαίσια ενισχυτές απόδοσης (smart optimizer), για τη μείωση της απώλειας από τη σκίαση που δημιουργείται. 

Μονοκρυσταλλικά πάνελ: Εάν ζείτε σε ένα μέρος που έχει συχνά κακοκαιρία, τότε επενδύστε σε μονοκρυσταλλικούς ηλιακούς συλλέκτες που προσφέρουν ελαφρώς καλύτερη απόδοση από τους πολυκρυσταλλικούς, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Υπεκάλυψη συστήματος: Εάν σχεδιάζετε εγκατάσταση εκτός δικτύου, τότε φροντίστε να υπερκαλύψετε την εγκατάστασή σας με περισσευούμενη ενέργεια ώστε να έχετε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια αποθηκευμένη στις μπαταρίες σας.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι ιδανική χώρα για την εγκατάσταση και ανάπτυξη αυτόνομων ηλιακών συστημάτων, καθώς διαθέτει υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα με στατιστικά, η Ελλάδα έχει 336 ημέρες το χρόνο ηλιοφάνεια! Έχει 336 δωρεάν ευκαιρίες εκμετάλλευσης της μεγαλύτερης ανανεώσιμης πηγής ενέργειας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0