Η Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ετικέτα σε Οικιακές Ηλεκτρικές Συσκευές από 1η Μαρτίου 2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη αποφάσισαν να αναθεωρήσουν τις απαιτήσεις για τα προϊόντα που φέρουν ενεργειακή σήμανση και να επαναπροσδιορίσουν τις τάξεις ενεργειακής απόδοσης, ώστε μελλοντικά να υπάρχει μόνο μία κοινή κλίμακα από το A έως το G για όλες τις ομάδες προϊόντων. Η νέα ενεργειακή ετικέτα, με ενσωματωμένη την αναθεωρημένη κλίμακα A-G, θα εισαχθεί σταδιακά για συγκεκριμένες ομάδες προϊόντων. Από την 1η Μαρτίου 2021 υιοθετείται η νέα ενεργειακή ετικέτα

για ψυγεία, καταψύκτες, συσκευές αποθήκευσης κρασιού, πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια-στεγνωτήρια, καθώς και τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης. Για τις υπόλοιπες ομάδες προϊόντων η νέα ενεργειακή ετικέτα θα υιοθετηθεί κατόπιν αναθεώρησης των σχετικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου (Νοέμβριος 2020 – Μάρτιος 2021), στη συσκευασία ενός προϊόντος μπορεί να υπάρχουν δύο ενεργειακές ετικέτες. Η μία (τρέχουσα) που παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση του προϊόντος με βάση την κλίμακα A+++ έως D, και η άλλη (νέα) που παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση του ίδιου προϊόντος με βάση την αναθεωρημένη κλίμακα A έως G.

Το έργο “LABEL 2020 – New Label driving supply and demand of energy efficient products” που υλοποιεί το ΚΑΠΕ, θα υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της αγοράς από την τρέχουσα στη νέα ενεργειακή ετικέτα ηλεκτρικών συσκευών, με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο εθνικής ενημερωτικής εκστρατείας. Στο “LABEL 2020”, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πολυετές πρόγραμμα για την Έρευνα HORIZON 2020, συμμετέχουν άλλοι 20 ευρωπαίοι εταίροι από 16 διαφορετικές χώρες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα https://www.label2020.gr/, όπου υπάρχει ενημερωτικό υλικό, οδηγίες για εμπόρους, συχνές ερωτήσεις και επεξηγηματικό φυλλάδιο για τη διπλή σήμανση. Παράλληλα, μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση label2020@cres.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0