ΥΠΕΝ: Νομοθετική πρωτοβουλία για την ανασύσταση φακέλου των οικοδομικών αδειών • Πως θα λειτουργεί

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την οποία θα διευκολύνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων ως προς τις πολεοδομικές και κτιριοδομικές παραμέτρους τους, αποφάσισε το ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας που προανήγγειλε ο Υφυουργός ΥΠΕΝ κ. Ταγαράς σε απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα θεσμοθετηθούν ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία ανασύστασης του φακέλου των οικοδομικών αδειών, η οποία, με την ισχύουσα νομοθεσία, περιγράφεται στο άρθρο 99 του ν.4495/2017 (η διάταξη αυτή αφορά τα δικαιολογητικά υπαγωγής αυθαιρέτων).

Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, στην ανάγκη ανασύστασης της οικοδομικής άδειας, οδηγούνται όλο και συχνότερα οι πολίτες κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων τους, στη φάση έκδοσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Συγκεκριμένα, βασικό στοιχείο της ΗΤΚ αποτελεί το σύνολο των σχεδίων που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, το οποίο οι πολίτες αιτούνται από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. Κατά τη διαδικασία αυτή όμως, οι πολίτες διαμαρτύρονται, αφενός για προβλήματα καθυστερήσεων κατά την χορήγηση των αιτουμένων σχεδίων, αφετέρου για περιπτώσεις απώλειας του φακέλου της οικοδομικής άδειας, με υπαιτιότητα της υπηρεσίας, οπότε η αρμόδια Υ.ΔΟΜ χορηγεί σχετική βεβαίωση. Στην τελευταία περίπτωση, ο πολίτης οφείλει να προβεί σε ανασύσταση του φακέλου της οικοδομικής άδειας.

Έτσι, σύμφωνα με την απάντηση που προώθησε ο κ. Ταγαράς, το ΥΠΕΝ προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να θεσμοθετηθούν ορισμένες ρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εν λόγω διαδικασία, όπως περιγράφονται στη συνέχεια:

Για τις ιδιοκτησίες, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε πριν από την έναρξη ισχύος του από 8-9-1983 προεδρικού διατάγματος, η ανασύσταση να πραγματοποιείται με αντίγραφα των σχεδίων, ως προσαρτήθηκαν στην πράξη σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών, εφ’ όσον η πραγματική κατάσταση συμφωνεί με τα σχέδια της σύστασης, τα οποία να κατατίθενται στην Υ.ΔΟΜ και να θεωρούνται.
Για τις ιδιοκτησίες, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά την έναρξη ισχύος του από 8-9-1983 προεδρικού διατάγματος, τα σχέδια της ανασύστασης να περιλαμβάνουν το τοπογραφικό διάγραμμα, το διάγραμμα κάλυψης και την κάτοψη/κατόψεις, όπου εμφαίνεται η συγκεκριμένη ιδιοκτησία, τα οποία επίσης να θεωρούνται από την Υ.ΔΟΜ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0