ΥΠΕΝ: Στις ράγες το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις – Επιλέξιμα zero feed-in συστήματα, με ή χωρίς μπαταρία

Με γρήγορους ρυθμούς προετοιμάζει το ΥΠΕΝ την υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις, ώστε σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι αιτήσεις ένταξης να ξεκινήσουν προς τις αρχές του φθινοπώρου. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» με προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν σημαντικό αριθμό εγχώριων εταιρειών να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια, για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το draft του Οδηγού του προγράμματος είναι σχεδόν έτοιμο. Έτσι, ο έως τώρα σχεδιασμός προβλέπει πως η προδημοσίευσή του θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, ώστε τους αμέσως επόμενους μήνες να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. 

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω δράση βρισκόταν στα πλάνα της κυβέρνησης από την προηγούμενη θητεία της, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η προετοιμασία του μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Ωστόσο, στο χρονικό διάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, οι οποίες μεσολάβησαν, κάθε άλλο παρά «κατέβηκαν τα μολύβια» στο υπουργείο. 

Έτσι, αν και έχουν περάσει λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, πλέον έχει σχεδιαστεί πλήρως η «αρχιτεκτονική» του προγράμματος, με συνέπεια να απομένει ουσιαστικά το «πράσινο φως» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τις επιμέρους παραμέτρους του, ώστε να πάρει τον δρόμο προς υλοποίηση. 

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τις 9.700 επιχειρήσεις. Στόχος του υπουργείου είναι να ενταχθούν εταιρείες όλων των μεγεθών – από μικρές εταιρείες, μέχρι και οι μεγαλύτερες (και πιο ενεργοβόρες). Για την υπαγωγή, αποκλειστικό κριτήριο αναμένεται να είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης. 

Τα φωτοβολταϊκά που θα επιδοτηθούν θα είναι zero feed-in, δηλαδή δεν θα έχουν τη δυνατότητα έγχυσης στο δίκτυο. Θα μπορούν προαιρετικά να συνδυαστούν και με μπαταρίες, για τις οποίες θα υπάρχει επίσης ενίσχυση. 

Όπως είναι φυσικό, η λύση της μονάδας αποθήκευσης προορίζεται για εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να πετύχουν ικανοποιητικό βαθμό ταυτοχρονισμού, δηλαδή απευθείας κατανάλωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πράξη, αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν και εκτός των ωρών ηλιοφάνειας. 

Επίσης, η αρχική προσέγγιση του ΥΠΕΝ είναι να μην υπάρχει όριο ισχύος στην επιδότηση του φωτοβολταϊκού, καθώς ο πρακτικός περιορισμός που θέτει η ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό, θα «οδηγήσει» τους ενδιαφερόμενους στην επιλογή συστήματος τέτοιου μεγέθους, το οποίο να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες τους. Αν πάντως τελικά αποφασιστεί να μπει πλαφόν στην ισχύ, θα είναι τόσο υψηλό ώστε ακόμη και μία ενεργοβόρος εταιρεία να μπορεί να πετύχει τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτάρκεια. 

Όσον αφορά το ύψος των επιδοτήσεων, αυτό που έχει γίνει γνωστό προς το παρόν είναι ότι θα κινούνται σε τέτοια επίπεδα, ώστε να καθιστούν την επένδυση συμφέρουσα για κάθε μέγεθος επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχορηγήσεις θα είναι μικρότερες από τα όρια των ποσοστών έντασης ενίσχυσης για τις περιφερειακές ενισχύσεις (σύμφωνα με τον νέο χάρτη). Επομένως, δεν μπορούν να κινούνται πάνω από 65% για τις μικρές εταιρείες, 55% για τις ΜμΕ και 45% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Πηγή: energypress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0