ΥΠΕΝ: ξεκινά το πρόγραμμα για 300.000 φωτοβολταϊκά στις στέγες

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας δήλωσε  ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες ανακοινώνεται το νέο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στις στέγες και ανέβασε από  250.000 που έχει εξαγγελθεί,  σε 300.000 τον αριθμό των δικαιούχων.

«Τις αμέσως επόμενες ήμερες ανακοινώνουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να κατασκευαστούν  300.000 φωτοβολταϊκά έως 10kV στις στέγες νοικοκυριών και, επιχειρήσεων  και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις»,  είπε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα αποτελεί εφαρμογή της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ και σημείωσε ότι έχει ψηφιστεί ήδη η σχετική νομοθεσία.

Επιδοτήσεις από 20 έως 60%

Σημειώνεται ότι με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες οι επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά στέγης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κυμαίνονται από 20 έως 60% για 250.000  συστήματα (100.000  σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις). Παράλληλα στο συνολικό πρόγραμμα θα ενταχθεί  νέο πρόγραμμα επιδότησης για περίπου 50.000  φωτοβολταϊκά έως 10kV, σε αγροτικά αντλιοστάσια ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των δικαιούχων στις 300.000  για τον δραστικό περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους, με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας,  μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering).

Οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ τις επόμενες ημέρες αναμένονται να συνοδευτούν με  τη προδημοσίευση του οδηγού του νέου προγράμματος  για τα φωτοβολταϊκά στέγης, ώστε να ακολουθήσει διάστημα προετοιμασίας έως την άνοιξη για τη δημοσίευση του οριστικού οδηγό δράσης του προγράμματος  και την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα που αναπτύσσει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Προβλέπεται για φωτοβολταϊκά συστήματα που θα συνδυαστούν με μπαταρίες επιδότηση  έως και 60%  των δικαιούχων. Μικρότερη θα είναι η χρηματοδότηση των απλών φωτοβολταϊκών, καθώς με τις παρούσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ο συμψηφισμός ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να γίνει σε λίγα χρόνια. Η ελάχιστη επιδότηση στο πρόγραμμα θα είναι 20%.

Πηγή: ecopress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0