O ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μία απαραίτητη επένδυση για ένα σπίτι, καθώς παρέχει σε πολύ χαμηλό κόστος ζεστό νερό όλη την διάρκεια του χρόνου. Τα περισσότερα νοικοκυριά διαθέτουν έναν, ωστόσο πολλές φορές παρατηρείται ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αμελούν την σωστή συντήρησή του με αποτέλεσμα οι βλάβες να είναι ανεπανόρθωτες και να προχωρούν σε αλλαγή του.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η συντήρησή του;
Αρχικά πριν προχωρήσουμε στην αγορά του, μεταξύ άλλων πρέπει να ελέγξουμε και την εγγύηση που δίνει ο εκάστοτε κατασκευαστής. Συνήθως ο κάθε θερμοσίφωνας έχει εγγύηση μεταξύ 5 – 10 χρόνων, ωστόσο η συντήρησή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει. Έτσι, ένα εξειδικευμένος τεχνικός πρέπει να κάνει έλεγχο ιδανικά κάθε χρόνο, ωστόσο ακόμη και μία φορά ανά δύο χρόνια αρκεί. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες σε κάθε περίπτωση πρέπει μία φορά το εξάμηνο να ελέγχουν την λειτουργία του ώστε εάν υπάρχει κάποια βλάβη να ενημερώνουν άμεσα τον τεχνικό τους.
Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για συντήρηση;
Ο θερμοσίφωνας σύμφωνα με τους ειδικούς είναι καλό να συντηρείται μετά το πέρας του Καλοκαιριού και πριν ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα. Έτσι, η καταλληλότερη εποχή για την συντήρησή του είναι από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και μέσα Οκτώβρη.
Ποιες είναι οι πιθανές βλάβες του;
Όπως κάθε ηλεκτρική συσκευή, ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί με τα χρόνια και την συνεχή χρήση να έχει διάφορες φθορές και βλάβες, οι οποίες εάν δεν διορθωθούν άμεσα είναι πιθανό να αχρηστευτεί και να χρειαστεί να προβούμε σε νέα αγορά. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες είναι:
⇢ Βλάβη στις σωληνώσεις
⇢ Έλεγχος για φθαρμένες ενώσεις του ηλεκτρικού κυκλώματος
⇢ Αντικατάσταση βαλβίδας ασφαλείας
⇢ Έλεγχος και πιθανός καθαρισμός μπόιλερ
⇢ Αντικατάσταση μονώσεων
Σε κάθε περίπτωση όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να μην προλαμβάνουμε και να μην κάνουμε σωστή συντήρηση των συσκευών μας αφού θεωρούμε πως είναι περιττά χρήματα, ενώ στην πραγματικότητα είναι απαραίτητη για να γλιτώσουμε υπέρογκα μελλοντικά έξοδα λόγω αντικατάστασής τους.
debater.gr