Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενδοδαπέδια θέρμανση

Η ενδοδαπεδια θερμανση αποτελεί την αποτελεσματικότερη και πιο σύγχρονη πρακτική στον χώρο της θέρμανσης. Πρόκειται για μία μέθοδο που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια για να ζεστάνει κάθε χώρο καθώς προσφέρει πολλά οφέλη. Ειδικότερα στις μέρες μας που το κόστος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξάνεται συνεχώς, η ρύπανση του περιβάλλοντος λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και ο πλανήτης βιώνει μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η ενδοδαπεδια θερμανση είναι μια ιδανική λύση. Μάλιστα προτιμάται πολύ συχνά και γιατί μπορεί να προσφέρει δροσιά κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά για τα νέα κτήρια αλλά και αυτά που βρίσκονται σε διαδικασία ανακαίνισης, είναι μια σημαντική επένδυση.

Πώς λειτουργεί η ενδοδαπεδια θερμανση

Η ενδοδαπεδια θερμανση είναι ένα σύστημα σωλήνων που εγκαθίσταται κάτω από το δάπεδο και μέσα από αυτό περνά ζεστό νερό. Το σύστημα αυτό παρουσιάζει κοινά με τους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης καθώς για τη λειτουργία του απαιτείται πηγή θερμότητας. Η ενδοδαπέδια θέρμανση ουσιαστικά λειτουργεί μετατρέποντας την επιφάνεια του δαπέδου σε έναν τεράστιο, αποτελεσματικό και αόρατο εκπομπό θερμότητας.

Κάτω από το δάπεδο τοποθετούνται σωλήνες ή καλώδια θέρμανσης, τα οποία θερμαίνονται, για να ζεστάνουν το
δωμάτιο από τη βάση. Ισχυροί, εύκαμπτοι σωλήνες χρησιμοποιούνται για συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης ζεστού νερού, ενώ τα καλώδια χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Επειδή η ενδοδαπέδια θέρμανση καλύπτει τόσο μεγάλη επιφάνεια, είναι σε θέση να χρησιμοποιεί πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες νερού από τα καλοριφέρ.
Αυτό βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης και επίσης θερμαίνει καλύτερα ένα δωμάτιο καθώς δεν υπάρχουν κρύα σημεία. Η διάρκεια ζωής είναι πάνω από 25 χρόνια για ένα ηλεκτρικό σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, εφόσον το δάπεδο παραμένει άθικτο. Ένα σύστημα που χρησιμοποιεί λέβητα αερίου διαρκεί περίπου 10 χρόνια λόγω των πολλών εξαρτημάτων που μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν. Τα συστήματα με βάση το νερό είναι σχεδιασμένα να διαρκούν για ακόμα περισσότερα χρόνια.

Τα παρελκόμενα υλικά που χρειάζονται είναι:

• Σωλήνας ενδοδαπέδιας θέρμανσης
• Πλάκα κόμβων
• Περιμετρική ταινία
• Ερμάριο συλλεκτών
• Συλλέκτης κυκλωμάτων
• Γαλάκτωμα τσιμεντοκονίας για κατασκευή θερμομπετόν
• Αρμός διαστολής
• Θερμόμετρο συλλέκτη
• Ρακόρ σύνδεσης
• Σπιράλ προστασίας σωλήνα
• Στηρίγματα σωλήνα
• Ίνες προπυλενίου
• Θερμοστάτης χώρου
• Ηλεκτροθερμικοί κινητήρες
• Σύστημα θερμοστατών ασύρματης ή ενσύρματης επικοινωνίας
• Υπερρευστοποιητής σκυροδέματος

Τα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί τη συχνότερη επιλογή θέρμανσης από τους καταναλωτές καθώς προσφέρει πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς. Η ενδοδαπεδια θερμανση είναι ένας τρόπος θέρμανσης ενός χώρου μέσω ισχυρών και εύκαμπτων σωλήνων που είναι ενσωματωμένοι στο δάπεδο. Είναι αποδοτική και προσιτή, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα καλοριφέρ.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Η καλύτερη λύση για εσάς θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως ο τύπος του έργου σας, το τρέχον σύστημα θέρμανσης και η πηγή ενέργειας.

• Κατάλληλο για τα περισσότερα ακίνητα υψηλής ενεργειακής απόδοσης
• Μεγιστοποιεί τον διαθέσιμο χώρο στο σπίτι
• Πολυτελής αίσθηση ζεστών δαπέδων
• Ευέλικτος έλεγχος μέσω ζωνών περιοχών του σπιτιού

Τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχουν πολλά οφέλη για σπίτια και γραφεία. Είναι εξαιρετικά άνετο όταν περπατάτε με γυμνά πόδια στο πάτωμα και ελευθερώνετε χώρο στο δωμάτιο, καθώς δεν υπάρχει θερμαντικό σώμα τριγύρω για να πιάσει χώρο στον τοίχο. Χάρη στις βελτιώσεις στις τεχνολογίες θέρμανσης, είναι επίσης οικονομικό. Είναι μια εξαιρετική λύση για σπίτια με ανανεώσιμες πηγές θέρμανσης. Τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης κάνουν τη μετάβασή σας σε βιώσιμα σπίτια πολύ πιο εύκολη. Ανακαλύψτε τις λύσεις μας για ενδοδαπέδια θέρμανση.

1) Η ενδοδαπεδια θερμανση έχει χαμηλό κόστος συντήρησης

Επειδή το πολυαιθυλένιο είναι ένα φυσικά σκληρό υλικό, απαιτεί πολύ λίγη συντήρηση. Αυτό συμβαίνει τόσο για την ενδοδαπέδια θέρμανση με νερό όσο και για ηλεκτρική. Οι ειδικοί τοποθέτησης πρέπει να γνωρίζουν μια σημαντική λεπτομέρεια: η θέρμανση με νερό πρέπει να εγκατασταθεί έτσι ώστε να είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το BS EN1264. Αυτή η πιστοποίηση είναι αξιόπιστη και οι ειδικοί τοποθέτησης που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία συνήθως προσφέρουν ελάχιστη εγγύηση 10 ετών (επειδή μας δίνουν 10 χρόνια αν κάποιος το διαβάσει μπορεί να σκαλώσει)

2) Ενεργειακή απόδοση

Έχει αποδειχθεί ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα συμβατικά καλοριφέρ. Λόγω της υψηλής απόδοσης της, οι λογαριασμοί ενέργειας μειώνονται σημαντικά. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών θα πρέπει να κάνουν μια δοκιμή ενεργειακής απόδοσης για να αξιολογηθεί η συνολική αποτελεσματικότητα της μόνωσης στο σπίτι τους για να διασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση θέρμανσης. Σε περίπτωση που καταλήξετε να απενεργοποιήσετε το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, το δωμάτιό σας θα διατηρήσει τη θερμότητα πολύ καλύτερα από τα παραδοσιακά καλοριφέρ, καθώς αυτά αρχίζουν να κρυώνουν γρήγορα μετά τη διακοπή της παροχής θερμότητας. Τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης διατηρούν τη θερμότητα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

3) Χαμηλό το κόστος λειτουργίας της ενδοδαπεδιας θερμανσης

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη, η λειτουργία ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης ολόκληρου του σπιτιού είναι φθηνότερη από τα συμβατικά καλοριφέρ και τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης. Εν τω μεταξύ, το κόστος λειτουργίας των συστημάτων ενδοδαπέδιας θέρμανσης εξαρτάται από συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας της μόνωσης του δωματίου και του συνολικού χρόνου λειτουργίας.
Οι παχύτερες μονώσεις αποδίδουν πολύ καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Τα συστήματα θέρμανσης με βάση το νερό τείνουν να έχουν υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερο κόστος, αλλά η αρχική εγκατάσταση είναι πιο ακριβή από πλευράς κόστους. Τα συστήματα θέρμανσης που βασίζονται σε ηλεκτρισμό είναι τόσο εύκολα στην εγκατάσταση που ένας έμπειρος τεχνίτης μπορεί να τοποθετήσει τους σωλήνες χωρίς να καταστρέψει τίποτα παρόλα αυτά το κόστος χρήσης είναι σημαντικά ακριβότερο.

4) Η ενδοδαπεδια θέρμανση προσφέρει άνεση

Τα σπίτια με συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι αισθητά πιο άνετα. Αυτό οφείλεται στη ζεστασιά που νιώθει κανείς όταν τα γυμνά του πόδια έρχονται σε άμεση επαφή με το πάτωμα. Ένας άλλος λόγος  αποδίδεται στο σταθερό προφίλ θερμοκρασίας γύρω από το δωμάτιο. Όλα τα μέρη του δωματίου, εφόσον μοιράζονται το ίδιο σύστημα θέρμανσης, θα διατηρήσουν ένα ισορροπημένο κλίμα. Η μία γωνία του δωματίου δεν θα είναι πιο δροσερή από την άλλη, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει με τα συστήματα καλοριφέρ, καθώς βασίζονται περισσότερο στη μεταφορά θερμότητας.

5) Καλύτερη Υγιεινή

Τα συστήματα ενδοδαπεδιας θερμανσης είναι πολύ πιο ασφαλή και πιο υγιεινά από τα καλοριφέρ. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα υγρασίας και μεταφοράς σκόνης απο στο επίπεδο του δαπέδου, δημιουργώντας το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για μικρόβια και ακάρεα σκόνης. Η μετάβαση σε σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης βελτιώνει δραστικά την υγιεινή τριγύρω, εξαλείφοντας σχεδόν πλήρως τα ακάρεα της σκόνης.
Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη ζωή των ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα.

6) Ελεγχόμενες θερμοκρασίες

Εάν ολόκληρο το σπίτι έχει εγκατεστημένα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, οι διαμένοντες στην κατοικία δεν θα χρειαστεί να επιλέξουν όλοι την ίδια θερμοκρασία. Με τη χρήση ειδικού θερμοστάτη, μπορούν να αλλάξουν τη θερμοκρασία του δωματίου τους με βάση τις δικές τους προτιμήσεις. Τα περισσότερα καλοριφέρ που είναι εξοπλισμένα με θερμοστατικές βαλβίδες για τον ίδιο σκοπό είναι συχνά αναξιόπιστα με κακό έλεγχο θερμοκρασίας. Φυσικά, αυτό απαιτεί από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού να εγκαταστήσουν ένα καλό σύστημα ελέγχου, το οποίο μπορεί να είναι ένα επιπλέον κόστος, αλλά εξοικονομεί χρήματα με την πάροδο του χρόνου, καθώς διατηρεί τις ρυθμίσεις χαμηλές (ή ακόμα και απενεργοποιημένες) σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται εκείνη την στιγμή.

7) Συμβατό με τις περισσότερες επιφάνειες δαπέδων

Τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι συμβατά με τα περισσότερα συστήματα δαπέδου. Δεν χρειάζεστε στερεά επιφανειακά δάπεδα όπως πέτρα ή πλακάκια για καλύτερα αποτελέσματα. Είναι αρκετά συνηθισμένο για τους ιδιοκτήτες σπιτιού με χαλί, πλαστικοποιημένο και κατασκευασμένο ξύλο να σχεδιάζουν λύσεις ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

8) Πρόσθετος χώρος χάρη στην ενδοδαπέδια θέρμανση

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού που έχουν χρησιμοποιήσει θερμαντικά σώματα παραπονιούνται συχνά για την απώλεια χώρου λόγω της τοποθέτησης των καλοριφέρ.
Αλλά με τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, δεν υπάρχει ανάγκη για καλοριφέρ. Ξαφνικά, ένας μεγάλος χώρος ελευθερώνεται για επιπλέον χώρο αποθήκευσης, καναπέ, ντουλάπια κουζίνας ή ακόμα και πόρτα.

9) Η ενδοδαπεδια θέρμανση ταιριάζει στις προτιμήσεις σας

Είτε διαθέτετε μίνιμαλ σκανδιναβικό ντεκόρ είτε σας αρέσει κάτι πιο παραδοσιακό, τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης θα ταιριάζουν σε οποιοδήποτε στυλ, καθώς δεν φαίνονται! Αντίθετα, τα καλοριφέρ καταλαμβάνουν χώρο στο δωμάτιό σας και μπορούν να εκτροχιάσουν τις ρυθμίσεις της διακόσμησης σας. Φανταστείτε ευθείες καθαρές γραμμές με έντεχνες γκαλερί και αισθητικές κουρτίνες από το δάπεδο μέχρι την οροφή… και στη συνέχεια ένα αντιαισθητικό καλοριφέρ να απομακρύνει τη συνολική αισθητική. Αλλά γίνεται και χειρότερο. Τα θερμαντικά σώματα μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια, ειδικά για τα μικρά παιδιά και τους ευάλωτους ενήλικες, λόγω των ανώμαλων γωνιών τους και της υψηλής θερμοκρασίας τους. Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για να συμβαίνουν ατυχήματα χωρίς καμία προειδοποίηση.

10) Κλασσική ενδοδαπέδια θέρμανση vs Ενδοδαπεδια Θερμανση ξηράς δόμησης

Υπάρχουν δύο τύποι ενδοδαπέδιας θέρμανσης, τα ξηρά ή ηλεκτρικά συστήματα και η κλασσική ενδοδαπέδια θέρμανση. Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, το ηλεκτρικό σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχει χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και δεν είναι τόσο ενοχλητικό στην εγκατάσταση, αλλά το μακροπρόθεσμο κόστος που σχετίζεται με τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας είναι αρκετά υψηλότερο. Τούτου λεχθέντος, τα συστήματα ξηράς δόμησης είναι πιο κατάλληλα για μικρότερους χώρους όπως μπάνια με πλακάκια.

Τα συστήματα κλασσικής ενδοδαπεδιας θερμανσης αποτελούνται από σωλήνες που συνδέονται με μια πηγή θερμότητας. Μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά με τους λέβητες συμπύκνωσης λόγω του χαμηλού κόστους λειτουργίας τους και ακόμα περισσότερα με την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.

Τα συστήματα κλασσικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης λειτουργούν αντλώντας νερό μέσω των πλαστικών σωλήνων που βρίσκονται κάτω από το δάπεδο. Αυτά τα πλαστικά συστήματα σωλήνων νερού είναι συνεχή, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο διαρροών καθώς δεν υπάρχουν ενώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0