Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την επιλογή του ιδανικού καθαριστή Αέρα

Για πολλούς από εμάς που πλέον μένουμε στο σπίτι μας για πολλές ώρες τη μέρα, η επαρκής κυκλοφορία του αέρα αποκτά αυξανόμενη σημασία. Ενώ το να ανοίγουμε τα παράθυρα βοηθάει, η ενδεχόμενη έλλειψη αερισμού έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για καθαριστές αέρα.

Τα σπίτια μας συχνά αποκαλούνται «τοξικά κουτιά», καθώς ενδέχεται να περιέχουν έως και πέντε φορές τα επίπεδα ρύπων της εξωτερικής ατμόσφαιρας. Εκτός από μικροοργανισμούς και ιούς, τα σπίτια μας εκτίθενται καθημερινά και σε πολλές πηγές ρύπων. Αυτοί περιλαμβάνουν αιωρούμενα σωματίδια οικιακής σκόνης και βρωμιάς, μύκητες και μούχλα σε συνθήκες συσσώρευσης υγρασίας, εισερχόμενους αέριους ρύπους από εξατμίσεις οχημάτων σε περιοχές με πυκνή κυκλοφορία και αλλεργιογόνα όπως γύρη και ακάρεα σκόνης, όλα εκ των οποίων μπορούν να προκαλέσουν ασθματικές αντιδράσεις σε προδιατεθειμένους ασθενείς. Τα κοινά οικιακά προϊόντα καθαρισμού αποτελούν άλλη μία πηγή ρύπανσης καθώς απελευθερώνουν Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (γνωστές ως VOC) ή αέρια που μπορεί να επιφέρουν ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή και μειωμένη γνωστική λειτουργία.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο καθαριστή για τις ανάγκες σας
Οι καθαριστές αέρα απορροφούν τον αέρα από τον χώρο, κατευθύνοντας τον προς ένα ή περισσότερα φίλτρα τα οποία παγιδεύουν σωματίδια, παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλεργιογόνα και άλλους ρύπους, και απελευθερώνοντας φρέσκο και καθαρό αέρα με στόχο τη διατήρηση της κυκλοφορίας του αέρα σε υγιή επίπεδα.

Υπάρχουν πολλών ειδών καθαριστές αέρα, όμως η σχετική ορολογία που χρησιμοποιείται προκαλεί σύγχυση και οι υπερβολικά πολλές διαθέσιμες επιλογές συχνά μας δυσκολεύουν στο να αποφασίσουμε ποια από όλες είναι η κατάλληλη για το σπίτι μας.

Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις στις οποίες χρειάζεται να απαντήσετε πριν αγοράσετε έναν καθαριστή αέρα και όσο αξιολογείτε τις διαθέσιμες επιλογές.

Οι ανάγκες του καθενός είναι ξεχωριστές. Εκτός από τον προϋπολογισμό σας, πρέπει επίσης να σκεφτείτε τα εξής:

  • Μέγεθος χώρου
  • Τύπος
  • Θόρυβος
  • Κατανάλωση ενέργειας

Μέγεθος χώρου/τετραγωνικά Το πρώτο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να εξετάσετε είναι ποιο μέγεθος καθαριστή χρειάζεστε, καθώς οι καθαριστές αέρα είναι πιο αποδοτικοί όταν είναι συμβατοί με το μέγεθος του χώρου. Πάντα ελέγχετε τις τιμές Clean Air Delivery (CADR) οι οποίες υποδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία ο καθαριστής μπορεί να φιλτράρει σε διαφορετικά μεγέθη χώρου. Η αριθμητική τιμή CADR εκφράζεται σε κυβικά πόδια ανά λεπτό (CFM). Ένας καθαριστής αέρα με 400 CFM καθαρίζει τον αέρα σε έναν χώρο 37 τετραγωνικών μέτρων πολύ ταχύτερα σε σύγκριση με έναν καθαριστή με 300 CFM. Κατά μέσο όρο, ένα υπνοδωμάτιο έχει μέγεθος από 23 έως 33 τετραγωνικά μέτρα. Οι καθαριστές αέρα με CADR 300 ή 400 είναι επομένως ιδανικοί για ένα μέσο δωμάτιο. 
Τύπος Θα πρέπει επίσης να αποφασίσετε ποιος καθαριστής αέρα είναι κατάλληλος για το φιλτράρισμα των ρύπων που υπάρχουν ειδικά στο σπίτι σας ή για τις ιδιαίτερες ανάγκες σας αναφορικά με την υγεία σας.  Για παράδειγμα, έχετε στο σπίτι σας άτομα με άσθμα ή αλλεργίες; Τότε πρέπει να εξετάσετε την επιλογή φίλτρων που απομακρύνουν τη σκόνη, τη γύρη, τα ακάρεα σκόνης και άλλα ερεθίσματα. Εάν, από την άλλη, έχετε κατοικίδιο ή καπνίζετε στο σπίτι, τότε η κατάλληλη επιλογή είναι ένας καθαριστής με φίλτρο που εξουδετερώνει τις οσμές. Εάν σας απασχολεί η αποτελεσματικότητα του καθαρισμού έναντι του Covid, τότε η κατάλληλη επιλογή είναι ένας καθαριστής με φίλτρο που συγκρατεί τα βακτήρια και τους ιούς. Τα φίλτρα HEPA είναι η βασική κατηγορία φίλτρων που πρέπει να εξετάσετε σε αυτή την περίπτωση. Τα φίλτρα HEPA, όταν συνδυάζονται με φίλτρο άνθρακα, αποτελούν μία αποτελεσματική λύση για την απομάκρυνση οσμών και αερίων, ενώ παράλληλα παγιδεύουν ιούς και βακτήρια. 
Θόρυβος Το επίπεδο θορύβου εξαρτάται από τις ρυθμίσεις λειτουργίας.  Οι περισσότεροι καθαριστές αέρα παράγουν επίπεδα θορύβου που κυμαίνονται από 35 έως 70 dB (ντεσιμπέλ).  Για την αποφυγή διαταραχών ύπνου εξαιτίας του θορύβου, επιλέγετε καθαριστές αέρα οι οποίοι είναι αποδοτικοί ακόμα και σε ρυθμίσεις με χαμηλά επίπεδα θορύβου. Συγκεκριμένα για χώρους υπνοδωματίου, μπορείτε επίσης να ελέγξετε εάν η μονάδα διαθέτει ειδική λειτουργία ύπνου.
Κόστος Λειτουργίας Το κόστος λειτουργίας μπορεί επίσης να αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την απόφασή σας. Οι καθαριστές αέρα της Daikin χρησιμοποιούν ανανεώσιμη ενέργεια σε συνδυασμό με προηγμένη τεχνολογία, με στόχο την υψηλή ενεργειακή απόδοση, με λειτουργίες «eco» οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση ακόμα περισσότερο. Ορισμένα μοντέλα, όταν οι αισθητήρες πλέον δεν ανιχνεύουν αιωρούμενους ρύπους, μεταβαίνουν σε κατάσταση αναμονής. 

Για υψηλότερους προϋπολογισμούς, υπάρχουν επιπλέον δυνατότητες, όπως για παράδειγμα οθόνη με χαμηλό φωτισμό, αυτόματη απενεργοποίηση και χρονοδιακόπτες προγραμματισμού. Ο απομακρυσμένος έλεγχος με έξυπνες λειτουργίες σάς επιτρέπει να ρυθμίζετε τον καθαριστή σας από όπου κι αν βρίσκεστε, μέσω εφαρμογής που μπορείτε να κατεβάσετε στο τηλέφωνο σας ενώ ορισμένα μοντέλα διαθέτουν και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης φωνητικής εντολής με χρήση της Alexa.

Κατανόηση της ορολογίας – επεξήγηση δυσνόητων λέξεων που χρησιμοποιούνται συχνά:

CADR

Clean Air Delivery Rate (τιμή απόδοσης καθαρισμού του αέρα)

Τιμή η οποία εκφράζεται σε κυβικά πόδια ανά λεπτό και περιγράφει το επίπεδο απόδοσης μίας συσκευής στο φιλτράρισμα διαφορετικών σωματιδίων σε συγκεκριμένα μεγέθη χώρου. Όσο υψηλότερη η τιμή CADR, τόσο περισσότερα τα σωματίδια που απομακρύνονται και τόσο μεγαλύτερος ο χώρος που αναμένεται να καθαρίσει η μονάδα γρήγορα.

ACH

Air Change Per Hour (αλλαγή του αέρα ανά ώρα)

Εκφράζει τις φορές ανά ώρα που φιλτράρεται ο συνολικός όγκος του δωματίου. Το συχνό φιλτράρισμα μειώνει τον κίνδυνο καταλοίπων παθογόνων μικροοργανισμών. Οι περισσότεροι καθαριστές αέρα χρειάζονται από 30 λεπτά έως 2 ώρες για τον καθαρισμό ενός δωματίου.

Αιωρούμενοι σωματιδιακοί ρύποι

Ουσίες μικρού μεγέθους οι οποίες αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ως στερεά σωματίδια ή υγρές σταγόνες. Η σκόνη, ο καπνός και η γύρη είναι οι πιο κοινοί ρύποι.

HEPA

High-efficiency particulate absorbing filter (φίλτρο απορρόφησης σωματιδίων υψηλής απόδοσης)

Φίλτρο που αποτελείται από ίνες υαλοβάμβακα με πολύ πυκνή πλέξη, με δυνατότητα συγκράτησης τουλάχιστον του 99,97% των σωματιδίων σκόνης, μούχλας, βακτηρίων και άλλων αιωρουμένων σωματιδίων με διάμετρο έως 0,3 μικρόμετρα, δηλαδή με το πιο διεισδυτικό μέγεθος σωματιδίου.

Flash Streamer

Η κατοχυρωμένη τεχνολογία Flash Streamer της Daikin

Τεχνολογία εκκένωσης ηλεκτρονίων τα οποία χτυπούν ιούς, μυκητισιακά αλλεργιογόνα, βακτήρια, αλλεργιογόνα και επιβλαβείς χημικές ουσίες αποσυνθέτοντας και διασπώντας τις επιφανειακές πρωτεΐνες τους, οι οποίες στη συνέχεια εξουδετερώνονται με οξείδωση. Στη συνέχεια, η εκκένωση διασπάται σε ακίνδυνα άτομα αζώτου και οξυγόνου καθώς και σε μόρια νερού.

Φίλτρο από τιτάνιο με επικάλυψη απατίτη

Το φίλτρο αέρα τιτανίου με επικάλυψη απατίτη απομακρύνει τα αιωρούμενα σωματίδια και παγιδεύει τις οσμές κατοικίδιων και καπνού. Επίσης απενεργοποιεί τις επιβλαβείς χημικές ουσίες εξασφαλίζοντας σταθερή παροχή καθαρού αέρα.

Ασημένιο φίλτρο

Φίλτρο απομάκρυνσης αλλεργιογόνων και καθαρισμού αέρα

Το ασημένιο φίλτρο της Daikin παγιδεύει αλλεργιογόνα όπως η γύρη και τα ακάρεα σκόνης. Το φίλτρο μειώνει τη γύρη και τα ακάρεα κατά 99% ή περισσότερο. Χάρη στην υψηλή του ποιότητα και την αξιοσημείωτη απόδοσή του, δεν απαιτείται αντικατάσταση φίλτρου.

Φίλτρο ενεργού άνθρακα

Παγιδεύει τις οσμές αποτελεσματικά, αλλά σε αντίθεση με τα φίλτρα HEPA δεν παγιδεύει ιούς και βακτήρια

Υπεριώδης ακτινοβολία

Καθαριστής αέρα με UV

Χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας που εξοντώνει τα μικρόβια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ορισμένοι καθαριστές με λάμπες UV απελευθερώνουν όζον)

Ιονιστής πλάσματος

Εκκενώνει 25.000 ιόντα ανά m3 τα οποία επανασυνδέονται με σωματίδια στην ατμόσφαιρα και αποσυνθέτουν μυκητισιακά αλλεργιογόνα και αλλεργιογόνα.

Προφίλτρο

Μεμβράνη δέσμευσης μεγάλων σωματιδίων

Σχεδιασμένο για να παγιδεύει και να απομακρύνει μεγάλα σωματίδια όπως σκόνη και τρίχες, ώστε να μην αποφράζεται το φίλτρο HEPA

VOC

Volatile Organic Compound (Πτητικές Οργανικές Ενώσεις)

Αέρια που εκπέμπονται από συστατικά στοιχεία καθαριστικών, έπιπλα κλπ., όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, η χλωρίνη, οι φθαλικές ενώσεις και η αμμωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φίλτρα καθαρισμού αέρα της Daikin επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.daikin.gr/el_gr/solutions/for-your-home/air-purification.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0