Προ των πυλών το πρόγραμμα «Εξοικονομώ–Επιχειρώ»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέχεται επιδότηση από 40% έως 50% για επενδύσεις από 50.000 ευρώ μέχρι και 500.000 ευρώ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε έως και την Τετάρτη (22/2) η λίστα με τους επιλέξιμους κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Το πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού) αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των εν λόγω κλάδων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Οδηγού του προγράμματος, η εξοικονόμηση αναμένεται να προκύψει από δύο τομείς όπου προβλέπονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις:

α) την ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής με παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος, αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών Ενέργειας, αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού, κ.λπ.,

β) την εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης Ενέργειας και διατάξεων αυτοματισμού.

Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού τα όρια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης είναι από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον προδημοσιευμένο οδηγό του προγράμματος ισχύουν συνολικά 20 βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, και είναι εννέα επιλέξιμα έργα, μεταξύ των οποίων είναι: συστήματα παραγωγής (φωτοβολταικά, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές Α/Θ συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών) και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων φωτισμού, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων. Η λίστα με τους ΚΑΔ έχει αναρτηθεί στην ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση: https://ypen.gov.gr/exoikonomo-epicheiro

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» (ύψους 200 εκατ. ευρώ) εντάσσονται επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και του εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού, για έργα με προϋπολογισμό από 50.000 έως και 500.000 ευρώ και με επιδότηση από 40 έως 50%.

Πηγή: vradini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0