Προς το τέλος Ιουλίου η έναρξη των έργων από τη ΔΕΔΑ στη Δράμα

Tην Πέμπτη 1 Ιουλίου, στην Ξάνθη, άναψε μια μεγάλη δάδα από φυσικό αέριο, πράγμα που σηματοδοτεί την έναρξη των έργων για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Στην πόλη της Δράμας, τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν προς τα τέλη Ιουλίου, όπως μα διαβεβαίωσε χθες εκπρόσωπος της ΔΕΔΑ. Η αρχή θα γίνει από τη βόρεια πλευρά της πόλης, όπου ήδη υπάρχει το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου στην πόλη μας. Να σημειωθεί ότι, ήδη το υφιστάμενο δίκτυο εισέρχεται από την πλευρά του Αρκαδικού και μέσω του οικισμού, ανεβαίνει προς τη βόρεια πλευρά και πηγαίνει προς το Νοσοκομείο Δράμας, ενώ μια άλλη διαδρομή κατευθύνεται προς την ΒΙ.ΠΕ. Δράμας καθώς προς το ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης.

Η επέκταση του νέου δικτύου φυσικού αερίου, θα ξεκινήσει από το ήδη υφιστάμενο δίκτυο στη βόρεια πλευρά της πόλης και όπως μας διευκρίνισαν από τη ΔΕΔΑ, πολύ σύντομα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα εκδοθούν και σχετικές ανακοινώσεις και χάρτες, με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η επέκταση του δικτύου.

Το έργο σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που θα φέρει το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις

Την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας σηματοδοτεί η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ξάνθη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την έναρξη της επέκτασης του δικτύου στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ).

«Για εμάς στη ΔΕΔΑ, αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Έχει συμβολική αξία, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ώστε τα έργα, τα οποία παρέμεναν σε στασιμότητα και κινδύνευαν με απένταξη από το ΕΣΠΑ, να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Μάλιστα, υπήρχαν δίκτυα που είχαν κατασκευαστεί το 2008 και παρέμεναν τόσα χρόνια, «θαμμένα» και ανενεργά», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Τσάκας στην ομιλία του. Επεσήμανε ακόμη ότι στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα δημιουργηθούν και τα πρώτα «πράσινα» δίκτυα, αφού η εταιρεία ετοιμάζει πιλοτικό έργο για την έγχυση βιομεθανίου από βιομάζα, δηλαδή από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, στα δίκτυα και τη διανομή του ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσάκας, η ΔΕΔΑ δρομολογεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ τον σχεδιασμό αγωγού φυσικού αερίου που θα εκτείνεται σε όλη τη συνοριακή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες στο  Σουφλί και το Διδυμότειχο. Σημειώνεται ότι με τα έργα που εγκαινιάστηκαν το φυσικό αέριο θα πάει σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: την Ξάνθη, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ορεστιάδα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Βασίλης Κοτρώνης, υποστήριξε από την πλευρά του ότι το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της χώρας από την εποχή της ηλεκτροδότησης της ελληνικής Περιφέρειας.

Το έργο στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι προϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από επιχορήγηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και τη σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών). Οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2021 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του 2023.

Το φθινόπωρο, τα έργα θα επεκταθούν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ από τα τέλη του έτους και τις αρχές του 2022 θα αρχίσουν οι εργασίες στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου. Συνολικά, περισσότεροι από 68.000 νέοι καταναλωτές θα συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2025, ενώ σε ορίζοντα μίας ακόμα δεκαετίας ο αριθμός υπολογίζεται πως θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τους 170.000.

«Το πενταετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι σήμερα το μεγαλύτερο σχέδιο επέκτασης διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με διακλαδώσεις σχεδόν 1.900 χιλιομέτρων δικτύου θα ενώσει 34 πόλεις, μεταφέροντας ενέργεια σε 70.000 καταναλωτές, οι οποίοι μέχρι το 2036 εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τους 200.000. Είναι ένα έργο που σε πλήρη ανάπτυξη θα κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο και θα δημιουργήσει περίπου 6.000 νέες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σημειώνοντας ότι το έργο που εντάσσει την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου είναι μόνο η αρχή.

Πηγή: www.proinos-typos.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − 2 =