Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη των εργασιών για την «άφιξη» του φυσικού αερίου στα τέσσερα πρώτα αστικά κέντρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκαν οι δύο διαγωνισμοί για την κατασκευή δικτύων διανομής σε Ξάνθη-Δράμα και Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή, με προσωρινό ανάδοχο τις ΑΚΤΩΡ και AVAX αντίστοιχα.
Τα έργα κατασκευής δικτύων στην Ξάνθη και στη Δράμα έχουν προϋπολογισμό 17,1 εκατ. ευρώ, ενώ στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή 16,3 εκατ. Οι δύο διαγωνισμοί είναι οι πρώτοι που προκήρυξε η ΔΕΔΑ και «έτρεξαν» παράλληλα. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται οι συμβάσεις να υποβληθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για προσυμβατικό έλεγχο. Έτσι, εκτιμάται ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, μετά την ανακήρυξη των δύο εταιρειών ως οριστικών αναδόχων.
Έως το 2025, στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή θα κατασκευασθούν 170 χιλιόμετρα δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης, ώστε να συνδεθούν τουλάχιστον 8.500 καταναλωτές όλων των κατηγοριών. Περίπου 200 χιλιόμετρα προβλέπεται να κατασκευασθούν στην Ξάνθη και στη Δράμα μέσα στην επόμενη 5ετία, για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 6.600 συνδέσεων.
Στην ίδια Περιφέρεια (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ προβλέπει πως θα αποκτήσουν πρόσβαση στο αέριο επίσης η Καβάλα και η Ορεστιάδα. Στην περίπτωση της Καβάλας, ο σχετικός διαγωνισμός «βγήκε στον αέρα» την 1η Ιανουαρίου, ενώ για την Ορεστιάδα εγκρίθηκαν πρόσφατα τεύχη δημοπράτησης, ώστε τα έργα να προκηρυχθούν εντός Ιανουαρίου.
Μαζί με τις έξι πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη, στο πρώτο «κύμα» υλοποίησης από τη ΔΕΔΑ υποδομών φυσικού αερίου περιλαμβάνονται άλλα 12 αστικά κέντρα στις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση των έργων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από τη ΔΕΔΑ, ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 να ξεκινήσει η κατασκευή δικτύων διανομής σε Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες, Κιλκίς, Βέροια και Γιαννιτσά (Κεντρική Μακεδονία), καθώς και σε Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Καρπενήσι και Άμφισσα (Στερεά Ελλάδα).
Τα έργα στις 12 παραπάνω πόλεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 92,8 εκατ. ευρώ, με σκοπό την κατασκευή 660 χιλιομέτρων δικτύου και την υλοποίηση τουλάχιστον 25.500 συνδέσεων. Όπως και στην περίπτωση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023, με τη λήξη της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2014 -2020 από το οποίο συγχρηματοδοτούνται.
Συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014 -2020, και επομένως ο ίδιος χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης, προβλέπεται και για τα έργα κατασκευής δικτύων στους λεγόμενους μη ενεργειακούς Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκοι, Γρεβενά). Οι σχετικοί διαγωνισμοί πρόκειται να προκηρυχθούν και αυτοί μέσα στον Ιανουάριο.
Κώστας Δεληγιάννης
Πηγή: Insider.gr