Εξαερισμός: Σύγχρονη, ζωτικής σημασίας ανάγκη

Στις ανάγκες ενός σύγχρονου σπιτιού, κυρίως στις πόλεις, μονωμένου ή μη, συγκαταλέγεται και ένα καλό σύστημα εξαερισμού. Ένα σύστημα που θα διατηρεί υγιεινή ατμόσφαιρα εντός σπιτιού, χωρίς να “διώχνει” την ζέστη του σπιτιού και χωρίς να “ματώνει την τσέπη” του ιδιοκτήτη του.

Η καλή ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι έχει ζωτική σημασία για όσους το κατοικούν ή το επισκέπτονται. Επηρεάζεται από τον όγκο του φρέσκου αέρα που φροντίζουμε καθημερινά να εισάγεται στο κτίριο.

Ο φρέσκος αέρας αντικαθιστά τον παλιό, ο οποίος περιέχει μολυσμένα μόρια, υγρασία και ασταθή οργανικά σωματίδια που απελευθερώνονται από τα οικοδομικά υλικά, τα χαλιά, τα έπιπλα και την οικοσκευή ως αποτέλεσμα του πολυκαιρισμού και της χρήσης.

Yγιεινό περιβάλλον & εξοικονόμηση ενέργειας

Ελέγχοντας την ποιότητα του εξαερισμού στο σπίτι και χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ανάκτησης θερμότητας μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση του κτιρίου. Αν προγραμματίσουμε (στο σύστημα) μία αντικατάσταση του αέρα με συχνότητα 0.6 φορές ανά ώρα μπορούμε να πετύχουμε ιδανικό συνδυασμό μεταξύ των απαιτήσεων του συστήματος θέρμανσης και του επιπέδου άνεσης που θέλουμε να έχουμε μέσα στο σπίτι.
Ο ελεγχόμενος εξαερισμός του κτιρίου, αποτελεί παράγοντα κλειδί στην ισορροπία ανάμεσα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην καθαρή ατμόσφαιρα εντός του σπιτιού.

Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος ανάκτησης θερμότητας είναι:

  • Οικονομία.  Το κόστος θέρμανσης μειώνεται
  • Υγιής ατμόσφαιρα. Ο φρέσκος καθαρός αέρας ευνοεί τους πάντες
  • `Ανεση.  Κλειστά παράθυρα και εξαερισμός χωρίς φαινόμενα ελκυσμού
  • Ενεργειακή Απόδοση.  Συλλέγεται η θερμότητα του αέρα που φεύγει από το κτίριο και δεν σπαταλιέται. Απλά γλυτώνουμε χρήματα!
  • Έλεγχος συμπύκνωσης υδρατμών.  Συνεχής εξαγωγή από τους υγρούς χώρους
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια.  Κλειστά παράθυρα για περισσότερη ώρα σημαίνει & μεγαλύτερη ασφάλεια

Μούχλα; Ένδειξη μειωμένου αερισμού

Στα σύγχρονα κτίρια είναι αδύνατος ο φυσικός αερισμός, καθώς η κατασκευή και μόνωσή τους δεν επιτρέπει “φυσικές διεισδύσεις” του αέρα.

Η καλή μόνωση οδηγεί σε σημαντική μείωση των ενεργειακών απωλειών, αλλά η «αεροστεγανότητα» των νέων κτιρίων έχει επιπτώσεις στην κατασκευή τους και φυσικά στους ανθρώπους που ζουν σ` αυτά. Ο ελλιπής αερισμός εκδηλώνεται στους εσωτερικούς χώρους κυρίως με την εμφάνιση μούχλας και την αύξηση της υγρασίας. Κάτι το οποίο έχει οδηγήσει και στην κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων των Αφυγραντήρων.

Ορισμένες από τις συνέπειες του ελλιπούς αερισμού για τους ανθρώπους που ζουν σ` αυτά:
– Συσσώρευση ρυπογόνων ουσιών (VOC)
– Εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων
-Υψηλή συγκέντρωση CO2 που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δυσκολία στην αναπνοή, σωματική κόπωση και αίσθηση έλλειψης οξυγόνου.

5 + 1 Τύποι Εξαερισμού

Συστήματα εξαερισμού με τη μέθοδο ανταλλαγής αέρα
Με αυτό το κριτήριο, τα συστήματα εξαερισμού διακρίνονται σε γενικά και τοπικά. Ο πρώτος τύπος (γενικά) πρέπει να παρέχει σε ολόκληρο τον όγκο του δωματίου επαρκή ανταλλαγή αέρα διατηρώντας παράλληλα όλες τις απαραίτητες παραμέτρους αέρα. Επιπλέον, πρέπει να απομακρύνει την υπερβολική ρύπανση υγρασίας‚ θερμότητας. Η ανταλλαγή αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στο κανάλι όσο και στο σύστημα χωρίς κανάλια.
Ο σκοπός του τοπικού αερισμού είναι η παροχή καθαρού αέρα σε συγκεκριμένα μέρη και η απομάκρυνση των μολυσμένων από τα σημεία όπου σχηματίζεται. Κατά κανόνα, εφαρμόζεται σε μεγάλα δωμάτια με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων.

Φυσικός αερισμός
Η κίνηση των μαζών αέρα κατά τη διάρκεια του φυσικού αερισμού γίνεται φυσικά χωρίς πρόσθετα κίνητρα . Αυτό είναι το απλούστερο σύστημα. Δεν απαιτεί την εγκατάσταση εξελιγμένου και ακριβού εξοπλισμού που καταναλώνει πολύ ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αξιόπιστο λόγω του γεγονότος ότι η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από παράγοντες που δεν ελέγχονται από τον άνθρωπο.
Διήθηση ή μη ρυθμιζόμενος αερισμός : Ο φυσικός εξαερισμός είναι η είσοδος αέρα σε ένα δωμάτιο λόγω διαρροών σε δομές.

Γενικός μηχανικός αερισμός
Οι κατασκευές με μηχανική κίνηση μπορούν να είναι τόσο με τροφοδοσία όσο και με εξάτμιση. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας πραγματοποιείται μερικές φορές σε συνδυασμό με κεντρική θέρμανση.
Η είσοδος αέρα σε ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να έχει τη μορφή οπών στο περίβλημα του κτιρίου, ενός ανεξάρτητου ή βοηθητικού άξονα. Όταν τοποθετείται έξω από το κτίριο, ο άξονας εισαγωγής αέρα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του εδάφους ή στην οροφή.
Η επιλογή του σχεδιασμού και της θέσης των εισόδων αέρα επηρεάζεται από τις απαιτήσεις για το βαθμό καθαρότητας του εξωτερικού αέρα, καθώς και από την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Ο πυθμένας του ανοίγματος μέσω του οποίου εισέρχεται ο καθαρός αέρας πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από το έδαφος, και στην περίπτωση κτιρίου που βρίσκεται στην πράσινη ζώνη – 1 μ. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση εξωτερικών εισόδων αέρα όπου υπάρχουν επιβλαβείς εκπομπές.

Τοπικός μηχανικός αερισμός
Ο τοπικός μηχανικός εξαερισμός, που λειτουργεί σε περιορισμένο χώρο, ονομάζεται αερόλουτρο. Αυτός ο τύπος εξαερισμού χρησιμοποιείται σε εκείνες τις περιοχές όπου η θερμότητα ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη από 300 kcal / h ή η παραγωγή περιλαμβάνει την απελευθέρωση τοξινών που δεν μπορούν να αφαιρεθούν.

Μηχανικός αερισμός
Εάν υπάρχουν 2 ξεχωριστά συστήματα. Στο πρώτο εξαερισμός λειτουργεί χωρίς ανακυκλοφορία και ονομάζεται ανοιχτός. Ο δεύτερος τύπος συστήματος εξαερισμού ονομάζεται κλειστός και λειτουργεί με ανακυκλοφορία.

Το σύστημα ανακυκλοφορίας εξοικονομεί ενέργεια που δαπανάται για ψύξη ή θέρμανση του αέρα ‚ επειδή η μάζα του αέρα δεν θερμαίνεται πλήρως, αλλά μόνο ο όγκος της που προέρχεται από το εξωτερικό. Ο αφαιρούμενος αέρας στο σύστημα ανακυκλοφορίας επιστρέφεται ξανά στο δωμάτιο με ανάμιξη καθαρού αέρα, που περιλαμβάνει το 10-15% της συνολικής μάζας αέρα.

Αυτός ο εξαερισμός είναι δυνατός σε μέρη όπου δεν υπάρχει επικίνδυνη ρύπανση. Σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, ένα κλειστό σύστημα είναι αναποτελεσματικό επειδή η ανακυκλοφορία και οι εξωτερικές μάζες αέρα δεν αναμιγνύονται αρκετά καλά.

Τα συστήματα μηχανικού αερισμού των παρέχουν φρέσκο, καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από γύρη και σκόνη, με μέγιστη ενεργειακή απόδοση μέσω της ανάκτησης θερμότητας.

Πλεονεκτήματα

  • Βέλτιστο εσωτερικό κλίμα (IAQ) χωρίς ρεύματα αέρα.
  • Εύκολος χειρισμός σύμφωνα με την απαίτηση (Demand Ventilation).
  • Εξοικονόμηση ενέργειας, με εναλλάκτη υψηλής απόδοσης και ανεμιστήρες τεχνολογίας EC, χαμηλής κατανάλωσης. 
  • Λειτουργία free- cooling.
  • Παράλληλη μείωση του κόστους λειτουργίας του κλιματισμού.
  • Προστασία δομής, καταπολεμά τη δημιουργία μούχλας.
  • Απομακρύνει αιωρούμενα σωματίδια με υψηλής ποιότητας φίλτρα αέρα.
  • Γρήγορη απόρριψη δυσάρεστων οσμών από κουζίνα, τουαλέτα.
  • Εγκατάσταση plug & play.
  • Αθόρυβη λειτουργία.
  • Λόγω των χοντρών στρωμάτων μόνωσης που έχουν πλέον τα σπίτια,  η «φτωχή» ποιότητα εσωτερικού αέρα είναι γεγονός και εύκολα εμφανίζουν μούχλα

Πηγή: www.4green.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0