Σκρέκας: Θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ» για να μπουν οι επιλαχόντες

Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την χθεσινή του ανάρτηση για τα 600 ευρώ που αναδρομικά δίνει η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ λέγοντας ότι κανένας αρχηγός της ΝΔ δεν θα σκεφτόταν να αναρτήσει ένα μήνυμα τόσο παραπλανητικό, τόσο λαϊκίστικο, τόσο επικίνδυνο, να μειώσει την σοβαρότητά του και την αξιοπιστία του.

Στη συνέχεια ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, σημειώνοντας πως «Η Ελλάδα εγκαθιστά ΑΠΕ με γρηγορότερο ρυθμό από ότι προσδιορίζει και η πολύ φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη μετάβαση, με εγκατάσταση το 2020 1.000 MW ΑΠΕ, το 2021 1.500MW νέων ΑΠΕ και το 2022 θα εγκαταστήσουμε και θα συνδέσουμε στο δίκτυο περίπου 2.500 MW νέων ΑΠΕ».

«Αυτό σημαίνει μειωμένο ρεύμα, για κάθε 1.000 MW ΑΠΕ που συνδέουμε στο σύστημα δεν εισάγουμε φυσικό αέριο αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ. Αν τα τρία χρόνια που επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει αυτά που γίνονται τώρα, σήμερα θα είχαμε πολύ πιο χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας και θα ήμασταν και πολύ λιγότερο εξαρτημένοι από το ρωσικό φυσικό αέριο» επισήμανε.

Επιπλέον, πέρα από την τοποθέτησή του για τα μέτρα της κυβέρνησης αναφορικά με τις ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, υπογράμμισε και την απόφαση τοποθέτησης μίας νέας πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα που θα διπλασιάσει την ικανότητα να υποδοχής πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο κ. Σκρέκας στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα της κυβέρνησης προκειμένου να έχει επάρκεια σε ενέργεια και έδωσε έμφαση στο τελευταίο «Εξοικονομώ» που έκλεισε πριν λίγες εβδομάδες, σημειώνοντας πως έγιναν 85.000 αιτήσεις. Επιπλέον, αποκάλυψε πως πέρα από τους αρχικά ωφελούμενους, για όλους τους υπόλοιπους, τους επιλαχόντες που έχουν προκύψει μετά την κατάταξη βάσει μοριοδότησης, θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος, ώστε τελικά όλοι να καταφέρουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την αναφορά του Υπουργού στο τελευταίο Εξοικονομώ:

“Αλλά όμως κάνουμε και άλλα πράγματα που αφορούν περισσότερο, πέρα από τις επιδοτήσεις, τις ελληνικές οικογένειες.

Και μιλάω για τα πολύ σημαντικά και φιλόδοξα προγράμματα Εξοικονομώ. Το τελευταίο Εξοικονομώ του οποίου η πλατφόρμα έκλεισε πριν λίγες εβδομάδες, στο τελευταίο Εξοικονομώ είχαμε 85.000 αιτήσεις. Τις περισσότερες από άλλες κάθε φορά.

Για πρώτη φορά αυτός ο οποίος ήταν ο πιο γρήγορος δεν ήταν αυτός ο οποίος τελικά ήταν και ο επιλέξιμος. Βάλαμε αντικειμενικά κριτήρια. Για να υπάρξει ιεράρχηση των περισσότερων αιτήσεων, γιατί ο προϋπολογισμός που αρχικά έχουμε κατανείμει αρκεί για να καλύψουμε 45 με 50.000 δικαιούχους από τους 85.000.

Τα κριτήρια αυτά ήταν κοινωνικά, οι πολύτεκνες οικογένειες, οι οικογένειες με ένα μέλος με αναπηρία, οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα είχαν περισσότερη μοριοδότηση κι έτσι πρώτες αυτές θα προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους και με επιδότηση μέχρι 75%.

Αλλά και για όλους τους υπόλοιπους, τους επιλαχόντες, που έχουν προκύψει, μετά την αντικειμενική κατάταξη θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ώστε τελικά όλοι να καταφέρουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους κι έτσι να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να μειώσουν το λογαριασμό τους.

Τέλος, ο Υπουργός υπενθύμισε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή», με το οποίο 350 χιλιάδες οικογένειες θα μπορέσουν με κοινωνικά κριτήρια και επιδότηση από 35% έως 50%, να αντικαταστήσουν τα παλιά κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες, με νέες, αποδοτικότερες συσκευές έτσι ώστε να μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 30% από το λογαριασμό και βέβαια να έχουν και καλύτερη απόδοση.

Πηγή: https://news.b2green.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0