Με τη θερμομόνωση εξοικονομείτε το 60% των χρημάτων που θα σπαταλούσατε για να θερμάνετε & και να ψύξετε το σπίτι σας. Ανεβάζετε την αξία του ακινήτου και απαλλάσσεστε μια και καλή από μούχλα & υγρασία. Τώρα πια θα έχετε σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο, χωρίς να πληρώνετε!
- Θερμομόνωση: το Α και το Ω
Η θερμομόνωση του κελύφους ενός κτιρίου προσφέρει σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση των δαπανών θέρμανσης και ψύξης για κάθε νοικοκυριό. Η σωστή θερμομόνωση ενός κτιρίου μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και ως εκ τούτου αποτελεί βαρόμετρο για τον περιορισμό των εξόδων για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων μιας κατοικίας, ή οποιουδήποτε άλλου κτιρίου. Παράλληλα δε, η ορθή θερμομόνωση έχει ως αποτέλεσμα και τη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού «αποτυπώματος» του εκάστοτε κτιρίου, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελάττωση της σχετικής μόλυνσης. Θερμομονώνοντας τους εξωτερικούς τοίχους , απαιτείται λιγότερη ενέργεια για να θερμανθεί η κατοικία και μπορείτε να επιτύχετε μείωση στην δαπάνη θέρμανσης έως 700€ ετησίως. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας χειμώνα-καλοκαίρι. Τα σημαντικά πλεονεκτήματα του συστήματος θερμομόνωσης που θα επιλέξετε είναι τα εξής:
– Προστατεύει τις επιφάνειες των τοίχων από υγρασίες, διότι δεν δημιουργούνται συνθήκες υγροποίησης υδρατμών στο εσωτερικό του κτιρίου ή μέσα στον τοίχο.
– Επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση του χώρου και δε μειώνει το εμβαδόν του, δεδομένου ότι επιτρέπει την τοποθέτηση της θερμοπρόσοψης εκτός του εμβαδού της επιτρεπόμενης προς ανέγερση επιφάνειας.
– Μειώνει το κόστος συντήρησης του κτιρίου, και προστατεύει το μπετόν του κτιρίου από ρηγματώσεις.
- Μόνωση και στη ταράτσα
Θερμομονώστε την οροφή (ταράτσα ή σκεπή) της κατοικίας. Θερμομονώνοντας την οροφή σας μπορείτε να επιτύχετε μείωση στην δαπάνη θέρμανσης έως 250€ ετησίως. Η θερμομόνωση της οροφής και εν γένει της ταράτσας αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο. Λόγω καθημερινής καταπόνησης από τις καιρικές συνθήκες, το δώμα αποτελεί το πιο ευπαθές δομικό στοιχείο σε ένα κτίριο. Υπάρχουν σήμερα εξαιρετικές λύσεις θερμομόνωσης των δωμάτων που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Το δώμα πρέπει να θερμομονώνεται και για έναν πρόσθετο λόγο, αυτόν της προστασίας της πλάκας από τη διάβρωση και τις καιρικές μεταβολές που σταδιακά την διαυρώνουν. Με την θερμομόνωση της πλάκας της ταράτσας επιτυγχάνεται παράλληλα και η υγρομόνωσή της, το αντίστροφο όμως δεν ισχύει.
- Ενεργειακά οφέλη από κουφώματα-τζάμια
Η νέα γενιά κουφωμάτων μειώνει τις ενεργειακές απώλειες και αυξάνει την ενεργειακή εξοικονόμηση, με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση. Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της αντικατάστασης κουφωμάτων έχει αναχθεί σε μείζονος σημασίας, ιδιαίτερα λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει. Έρευνες δείχνουν πως το 35% των ενεργειακών απωλειών ενός διαμερίσματος, προέρχονται από τα παλιά κουφώματα. Εκτός από την υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία φτάνει έως και 65% σε σύγκριση με τα κουφώματα παλαιού τύπου (ξύλινο πλαίσιο – μονό τζάμι), τα κουφώματα νέας γενιάς προσφέρουν επιπλέον μεγαλύτερη ασφάλεια, ηχομόνωση, αντοχή και ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες. Τα σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου έχουν υψηλές προδιαγραφές και αρκετά πλεονεκτήματα ώστε να καλύπτουν πλήθος σχεδιαστικών απαιτήσεων για μικρά η μεγάλα οικοδομικά ανοίγματα σε διάφορα σχήματα, δίνοντας μια ευελιξία στους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες, λόγω της στιβαρότητας των προφίλ αλουμινίου από τα οποία κατασκευάζονται και της δυνατότητας πολλών αξιόπιστων χρωματικών επιλογών , ακόμη και διχρωμίας (εξωτερική-εσωτερική πλευρά). Το αλουμίνιο είναι ένα φιλικό υλικό προς το περιβάλλον, ένα οικολογικό προϊόν, το οποίο όπως ήδη αναφέραμε, ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν εκπέμπει επικίνδυνα αέρια. Αυτό το καθιστά άκαυστο για τους κανονισμούς αντοχής στην φωτιά και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό λόγο για τον οποίο τα κουφώματα αλουμινίου είναι πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών. Τα τελευταία έτη η εξέλιξη στα αρχιτεκτονικά προφίλ αλουμινίου είναι σημαντική όσον αφορά τον τομέα της βελτίωσης των θερμομονωτικών τους ιδιοτήτων. Με τον όρο θερμοδιακοπή στα κουφώματα, εννοούμε τη διακοπή της θερμογέφυρας (μεταφορά της θερμότητας) που επιτυγχάνεται, με το διαχωρισμό του προφίλ σε δύο μέρη και ενώσεις αυτών μέσω της χρήσης μονωτικών υλικών, που απομονώνουν την εσωτερική με την εξωτερική επιφάνειά του. Αυτό επιτρέπει τη σημαντική μείωση της μεταφοράς της θερμότητας (ή ψύξης) που περνά από το εσωτερικό στο εξωτερικό περιβάλλον (ή και αντίστροφα). Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα προφίλ με θερμοδιακοπή προσφέρουν τιμές θερμοπερατότητας μειωμένες μέχρι και 85% συγκριτικά με τα προφίλ χωρίς θερμοδιακοπή.
- Τι δομικά υλικά επιλέγω
Ανάλογα με το είδος της κατασκευής πρέπει να γίνεται και η κατάλληλη επιλογή δομικών υλικών και αυτό προϋποθέτει καλή γνώση των ιδιοτήτων και της συμπεριφοράς τους καθώς και του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται η κατασκευή. Ειδικότερα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εξωτερικοί παράγοντες που επιδρούν στην κατασκευή, ο τρόπος συμπεριφοράς των δομικών υλικών στις εξωτερικές επιδράσεις, οικονομικοί παράγοντες, όπως το κόστος των υλικών σε συνάρτηση με την αποτελεσματικότητα τους, το κόστος συντήρησής τους, η φιλικότητα προς το περιβάλλον, που περιλαμβάνει τις ενεργειακές ιδιότητες τους και κατ’ επέκταση το κόστος που επιβαρύνει τον χρήστη ως ένοικο της εκάστοτε κατασκευής.
Παράγοντες που επιδρούν στα δομικά υλικά είναι:
1) Οι κλιματολογικές συνθήκες
2) Η υγρασία
3) Η θερμοκρασία
4) Ο άνεμος
5) Το νερό
6) Η έκθεση σε ειδικές συνθήκες, οξέα, άλατα, χημικές ουσίες
7) Η ύπαρξη βλάστησης.
Φυσικά αυτά δεν είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών να τα γνωρίζουν, αλλά των μηχανικών που μελετούν και υλοποιούν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου. Οι μηχανικοί, μάλιστα, είναι κι εκείνοι που θα πρέπει να επιλέξουν τα κατάλληλα υλικά για τη συγκράτηση της θερμότητας, τη θερμομόνωση, τη θερμοχωρητικότητα, την ηχομόνωση, την αντισεισμικότητα, τη πυροπροστασία, τον περιορισμό της ακτινοβολίας, κ.α. ανάλογα με τις προδιαγραφές του κτιρίου, έτσι ώστε να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή των υλικών, όσον αφορά την θερμομόνωση και την θερμοπρόσοψη πρώτα και κύρια είναι οι θερμομονωτικές τους ιδιότητες. Μετά είναι ο τρόπος χρήσης τους και η αντοχή στο χρόνο.
Πηγή: 4green.gr