ΥΠΕΝ: Υποχρεωτική & Επιδοτούμενη η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου στο επόμενο «Εξοικονομώ»

Την ένταξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου στον επόμενο κύκλο του “Εξοικονομώ” ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την εισήγησή της σε συνέδριο που πραγματοποιησε σήμερα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε η κα Σδούκου, για πρώτη φορά στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” θα ενταχθεί και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα των Κτιρίων η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση υπαγωγής και θα επιδοτείται. Δεδομένου ότι όπως έχει εξαγγελθεί πολλές φορές από στελέχη του ΥΠΕΝ, η έναρξη υποβολής αιτήσεων στον επόμενο κύκλο τοποθετείται χρονικά στο Σεπτέμβριο, η πληροφορία που μοιράστηκε η κα Σδούκου “φωτογραφίζει” εν πολλοίς και τη διάρκεια της παράτασης για την υποχρεωτική ΗΤΚ, που αναμένεται να δοθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης στο Σ/Ν του ΥΠΕΝ για την ανακύκλωση, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πέρα από την ΗΤΚ, αναφορικά με το επερχόμενο πρόγραμμα, η κα Σδούκου υπογράμμισε πως παραμένει ως κριτήριο η ενεργειακή αναβάθμιση κατά 3 ενεργειακές κλάσεις ενώ καταργείται η χρονική προτεραιότητα που ταλαιπώρησε επαγγελματίες και πολίτες κατά τους προηγούμενους κύκλους. Γι’ αυτό, όπως είπε η κα Σδούκου, δημιουργείται σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων (συγκριτική αξιολόγηση)

Τα κριτήρια σύμφωνα με την κα Σδούκου θα είναι ενεργειακά κατά κύριο λόγο αλλά και κοινωνικά, όπως π.χ.

  1. ανηγμένη εξοικονόμηση ενέργειας
  2. βαθμοημέρες
  3. αρχική ενεργειακή κλάση
  4. παλαιότητα κατασκευής
  5. εισόδημα
  6. κοινωνικά κριτήρια (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ)

Σημειώνεται δε πως κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Επιπλέον, η κα Σδούκου αποκάλυψε πως γίνεται προσπάθεια διαμοιρασμού των πόρων ανά νομό και όχι ανά Περιφέρεια, καλύπτοντας αποτελεσματικότερα (και με ταυτόχρονη αξιοποίηση των βαθμοημερών) τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Συμπερασματικά και ενόψει της προδημοσίευσης του οδηγού του νέου προγράμματος, από το ΥΠΕΝ γίνεται προσπάθεια να επαναπροσδιοριστούν οι επιδοτήσεις και να αναδιαρθρωθούν οι «κόφτες» ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ στόχος είναι να ενταχθούν περίπου 50.000 κατοικίες και να πέσουν στην αγορά μαζί με τη μόχλευση περίπου 1 δις. ευρώ.

Πηγή: news.b2green.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0