Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Νέος όρος στις προϋποθέσεις

Η αίτηση ηλιακού θερμοσίφωνα μέσω gov.gr, πάει για τα τέλη Μαρτίου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις νέες πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί ο αναλυτικός οδηγός, ωστόσο, ήδη από πριν «διέρρευσε» ένας νέος, άγνωστος μέχρι στιγμής, όρος για να μπορέσει κανείς να διεκδικήσει το εκπτωτικό voucher για την αγορά ηλιακού.

Αναλυτικά, ισχύει η βασική προϋπόθεση που γνωρίζαμε:

Να υπάρχει εγκατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα για να αντικατασταθεί με ηλιακό. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος τώρα να βάλει ηλιακό θερμοσίφωνα από την αρχή.

Και προστέθηκε και άλλη μία:

H επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα θα γίνεται από «επιλεκτικούς τύπους» που έχουν το πρότυπο πιστοποίησης στο σύστημα τους «Solar Keymark». Πρόκειται για πιστοποιητικό που παρέχεται στους κατασκευαστές από επίσημο και αναγνωρισμένο φορέα. Την πιστοποίηση αυτή στηρίζει η ομοσπονδία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων.

Καθυστερεί η αίτηση για ηλιακό θερμοσίφωνα στο gov.gr
Εδώ και πολλούς μήνες έχει προαναγγελθεί το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα». Αρχικά, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα «έτρεχε» μέχρι το τέλος του 2022, όμως αρκετά νωρίς, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε ανακοινώσει ότι πάει για την Άνοιξη. Είχε αιτιολογήσει μάλιστα τότε την ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι «τέτοιες εργασίες κάνουμε με καλό καιρό».

Και ενώ οι περισσότεροι ήταν έτοιμοι αρχές Μαρτίου να μπουν στην πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr για να κάνουν την αίτησή τους, τα πράγματα άλλαξαν ξανά, και φαίνεται ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει προς τα τέλη του μήνα, με αρχές Απριλίου.

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Τα εισοδηματικά κριτήρια
Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, το προηγούμενο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» είχε τις εξής εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ


Πόσο συμφέρει ο ηλιακός θερμοσίφωνας
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας, εάν προχωρήσει κανείς σε αντικατάσταση θα εξοικονομήσει 20%, ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα πιο σημαντική εξοικονόμηση που συντελείται από την πρώτη κιόλας ημέρα εγκατάστασης. Έχει υπολογιστεί, επίσης, ότι μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να κάνει απόσβεση του κόστους για ηλιακό σε περίπου τέσσερα χρόνια.

ergasiakanea.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0