Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Θέμα ωρών ο Οδηγός – Μόνο για νοικοκυριά η «πρεμιέρα» του προγράμματος

Οριστικοποιήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η τελευταία λεπτομέρεια για τον Οδηγό του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», με συνέπεια να επίκειται άμεσα η ανακοίνωσή του, ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Έτσι, η προδημοσίευση του Οδηγού αναμένεται να γίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα – ακόμη και σήμερα, ή το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Η προδημοσίευση θα ανοίξει τον δρόμο για την επίσημη έναρξη του προγράμματος και την υποβολή αιτήσεων, η οποία αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, η «πρεμιέρα» αυτή θα αφορά τα νοικοκυριά, καθώς σε πρώτη φάση θα μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για επιδότηση μόνο από οικιακούς καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα δοθεί επίσης σε αγρότες, καθώς και σε μικρές επιχειρήσεις. Όσον αφορά τους αγρότες, η έναρξη υποδοχής αιτήσεων στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» θα γίνει σε επόμενη φάση.

Μέσω του ΥΠΑΝ τα φωτοβολταϊκά επιχειρήσεων

Στην περίπτωση των μικρών επιχειρήσεων, οι επιδοτήσεις εντάχθηκαν τελικά στη Δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» του υπουργείου Ανάπτυξης, που προκηρύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Insider.gr, ότι η συγκεκριμένη κατηγορία θα ετίθετο εκτός της αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με τη Δράση του ΥΠΑΝ επιδοτούνται φωτοβολταϊκά ισχύος παραγωγής έως 10 kW (κιλοβάτ) καθώς επίσης και μπαταρίες, κάτι που σημαίνει πως προορίζονται για εταιρείες μικρού μεγέθους. Επίσης, η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνολικότερο επενδυτικό σχέδιο, για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος μίας επιχείρησης. Ο μίνιμουμ επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 200.001 ευρώ.

Σύντομα πάντως θα «τρέξει» από το ΥΠΕΝ ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα για εταιρείες, με το οποίο θα επιδοτούνται φωτοβολταϊκά μεγαλύτερης ισχύος (πιθανότατα έως 100 kW) σε συνδυασμό με μπαταρίες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Τα συγκεκριμένα συστήματα θα είναι «zero feed in», δηλαδή δεν θα μπορούν να ανταλλάσσουν ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο. Το ανεξάρτητο αυτό πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ.

150 εκατ. αρχικός προϋπολογισμός

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» ξεκινά με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα διατεθεί σε πρώτη φάση αποκλειστικά για οικιακές εγκαταστάσεις, με τις αγροτικές εφαρμογές (όπως και επιπλέον κεφάλαια) να προστίθενται στη συνέχεια. Για την κατοχύρωση αποζημίωσης μοναδικό κριτήριο θα είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης, στην πλατφόρμα που ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ. Για την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο διανομής, με την κατάθεση αιτήματος σύνδεσης στο αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή, το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και δύο εβδομάδες περίπου.

Τα οικιακά φωτοβολταϊκά θα επιδοτηθούν μόνο σε συνδυασμό με μπαταρίες. Στην περίπτωση κατοικιών με μονοφασική παροχή, η μέγιστη ισχύς του φωτοβολταϊκού θα είναι 5 kW, με τη χωρητικότητα της μπαταρίας να είναι τουλάχιστον 5 kWh (κιλοβατώρες). Για τους οικιακούς καταναλωτές με τριφασικές παροχές, το «πλαφόν» στην ισχύ του φωτοβολταϊκού αυξάνεται στα 10 kW και η μπαταρία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 kWh.

Εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια για το ύψος της επιδότησης

Η επιδότηση θα κινείται από 40% έως 60%. Αν και μοναδικό κριτήριο επιλεξιμότητας θα είναι η χρονική προτεραιότητα, το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Έτσι, όπως έχει γράψει το insider.gr, στην περίπτωση που στο νοικοκυριό υπάρχει άτομο με αναπηρία, τότε η επιδότηση θα αυξάνεται κατά 10%. Προσαύξηση θα υπάρχει για πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Όπως είναι ήδη γνωστό, με την επιδότηση στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο του κόστους της μπαταρίας και ένα ποσοστό του φωτοβολταϊκού. Στην περίπτωση αιτούντων με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτεται το 100% του κόστους της μπαταρίας και περί το 30% του φωτοβολταϊκού. Μικρή μείωση των ποσοστών αυτών, κατά 10%, θα ισχύει για μεγαλύτερα εισοδήματα.

Στον αντίποδα, πιο ενισχυμένες θα είναι οι επιδοτήσεις στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών, για τα οποία προβλέπεται ένα διακριτό τμήμα του προϋπολογισμού του προγράμματος. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, πέρα από την πλήρη κάλυψη του κόστους της μπαταρίας, η ενίσχυση για το φωτοβολταϊκό θα φτάνει στο 60% του κόστους του.

Πηγή: insider.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0