Πώς θα γίνει η επιδότηση για αντικατάσταση των οικιακών συσκευών • Προτεραιότητα στα κλιματιστικά

Οι παλιές κλιματιστικές μονάδες θα είναι οι πρώτες ηλεκτρικές συσκευές που θα αντικατασταθούν από το πρόγραμμα που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη σχετική πλατφόρμα να είναι στον αέρα και έτοιμη για υποβολή αιτήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Εκτός από air-conditions, η αντικατάσταση σε πρώτη φάση θα αφορά και πλυντήρια, ψυγεία και κουζίνες που έχουν χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση και κατά συνέπεια «ανεβάζουν» σημαντικά το κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος. Σε δεύτερο χρόνο, το ΥΠΕΝ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλες οικιακές συσκευές, όπως για παράδειγμα επιδότηση για αντλίες θερμότητας, που υπάρχει ήδη στο «Εξοικονομώ». Σκοπός σε κάθε περίπτωση είναι να επιτύχει η χώρα αφενός καλύτερη ενεργειακή απόδοση και αφετέρου οι πολίτες να μην καταβάλλουν μεγάλα ποσά για το ηλεκτρικό.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα είναι στα πρότυπα του «Εξοικονομώ», δηλαδή θα μπορούν να συμμετάσχουν και να επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά, ωστόσο οικογένειες που είναι ευάλωτες και ενδεχομένως να έχουν αρκετά παλιές ηλεκτρικές συσκευές να λάβουν περισσότερη ενίσχυση.

Kριτήρια

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού, χωρίς όμως να αποκλείεται κάποιος πολίτης.

Οπως προκύπτει από μελέτη που τρέχει το υπουργείο και το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί, οι ηλεκτρικές συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα από ό,τι οι σύγχρονες, ενώ ταυτόχρονα δεν αποδίδουν, δημιουργώντας πρόβλημα στα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι παλιές κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν διάφοροι πολίτες ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, σε πολυκατοικίες μάλιστα που δεν βάζουν πια πετρέλαιο, έχοντας ως αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται στα ύψη. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που ενώ διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία ο πέλεκυς παραμένει μεγάλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύστημα βαθμολόγησης στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α, υπάρχουν ακόμα οι B, C, D, E, F, G. Η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή ανήκει στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο πράσινο χρώμα/Α), ενώ η λιγότερο αποδοτική συσκευή ανήκει στη χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο κόκκινο χρώμα/G). Για μερικές συσκευές, οι κλάσεις Α+ εξακολουθούν να απεικονίζονται στην ετικέτα, αλλά θα αφαιρεθούν σύντομα για να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Οδηγίες εξοικονόμησης

Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να μην καίμε πολύ ρεύμα; Οπως προκύπτει από παλαιότερη έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, κατά τη χρήση της κουζίνας τα οικιακά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Ειδικότερα:

  • Αν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη, τότε σπαταλάτε περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεται.
  • Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας, εξοικονομείτε έως και 60% ρεύμα και χρόνο.
  • Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι το μαγείρεμα του φαγητού σε χαμηλή φωτιά.
  • Ρυθμίστε το φούρνο στη θερμοκρασία που χρειάζεστε και όχι μεγαλύτερη.
  • Συνιστάται ο φούρνος να λειτουργεί και με θερμό αέρα. Συνιστάται να μην ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του φούρνου, αφού κάθε φορά που το κάνετε, χάνεται το 20% της θερμότητας.
  • Χρησιμοποιείτε το αυτόματο σύστημα λειτουργίας αν ο ηλεκτρικός φούρνος το διαθέτει.

Οσον αφορά στο ψυγείο, θα πρέπει ο θερμοστάτης να έχει ρυθμιστεί σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή προκειμένου να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη (μπορεί να εξοικονομήσετε μέχρι και 15% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το ψυγείο).

Επίσης, συνιστάται να γίνεται τακτική απόψυξη, αν το ψυγείο δεν έχει αυτόματη απόψυξη. Ενα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

Σημαντικό, επίσης, είναι το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά, αλλά και να μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου.

Τέλος, να ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και να αφήνετε τουλάχιστον 5-10 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.

Για τα πλυντήρια ρούχων, η ΕΚΠΟΙΖΩ, μεταξύ άλλων, είχε σημειώσει ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία της συσκευής.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Φροντίστε να γεμίζει το πλυντήριο και να βάζετε όλη την ποσότητα που χωράει.
  • Οταν απουσιάζετε, κλείνετε την παροχή νερού του πλυντηρίου.
  • Καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχετε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
  • Προτιμήστε το κλασικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα 2.0