Σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2018/2001 για τις ΑΠΕ ετοιμάζει το ΥΠΕΝ – Εντός του μήνα ξεκινά η διαβούλευση

Σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2018/2001 έχει στα χέρια του το ΥΠΕΝ, καθώς παραδόθηκε εγκαίρως από τη δικηγορική εταιρεία «Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλογιάννης & Συνεργάτες» που είχε αναλάβει, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, το έργο της υποστήριξης του ΥΠΕΝ στις σχετικές προεργασίες.

Πέραν των προτεινόμενων διατάξεων για το σχέδιο νόμου, το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του και τα απαραίτητα συνοδευτικά κείμενα (αιτιολογική έκθεση, πίνακα των ισχυουσών διατάξεων που καταργούνται ή τροποποιούνται, έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης) καθώς και τις απαραίτητες κανονιστικές πράξεις, αλλά και πίνακα αντιστοίχισης, με αποτέλεσμα όλα να είναι πλέον έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία νομοθέτησης της οδηγίας.

Η διαβούλευση αναμένεται πλέον να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.

Η καθυστέρηση αυτή οδηγεί στην παράταση της σύμβαση του ΥΠΕΝ με τη δικηγορική εταιρεία, αφού, μεταξύ άλλων, τα παραδοτέα του συμφωνηθέντος έργου περιλαμβάνουν και σχέδια απαντητικών επιστολών σε τυχόν παρατηρήσεις ή ερωτήματα της ΕΕ στο πλαίσιο αξιολόγησης της ενσωμάτωσης της Οδηγίας.

Όπως είναι προφανές, οι παρατηρήσεις της ΕΕ δεν έχουν ληφθεί ακόμα, αφού δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία νομοθέτησης της οδηγίας, με αποτέλεσμα το ΥΠΕΝ να αποφασίσει να δοθεί τρίμηνη παράταση στη σύμβαση με τη δικηγορική εταιρεία, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.

Η συγκεκριμένη Οδηγία θεσπίζει κοινό πλαίσιο προώθησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και θέτει έναν δεσμευτικό ενωσιακό στόχο για το συνολικό μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της Ένωσης το 2030.

Επίσης, καθορίζει επίσης κανόνες για τη χρηματοδοτική στήριξη της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, την αυτοκατανάλωση παρόμοιας ηλεκτρικής ενέργειας, για τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στους τομείς θέρμανσης, ψύξης και μεταφορών, την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ κρατών μελών και με τρίτες χώρες, τις εγγυήσεις προέλευσης, τις διοικητικές διαδικασίες, την πληροφόρηση και την κατάρτιση.

Ακόμα, καθιερώνει κριτήρια αειφορίας και μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τα βιοκαύσιμα, τα βιορευστά και τα καύσιμα βιομάζας.

Δείτε αναλυτικά την Οδηγία εδώ.

Πηγή: michanikos-online.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *