ΖΕΣΤΑ ΝΕΡΑ ΧΡΗΣΗΣ

Ζεστό Νερό Χρήσης (ΖΝΧ) ονομάζουμε το νερό που ζεσταίνουμε για να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες καθημερινές χρήσεις, είτε αυτές είναι οικιακές (πλύσιμο, καθαρισμός, μαγείρεμα κ.ά.) είτε είναι χρήσεις για μεγάλα κτήρια. Σε αντίθεση με το ζεστό νερό που χρησιμοποιείται στη θέρμανση, το ζεστό νερό που προορίζεται για χρήση πρέπει να είναι πόσιμο για αυτό λοιπόν σε καμία περίπτωση δε πρέπει να γίνει ανάμειξη των δύο αυτών νερών.

Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται ως προς την παραγωγή και αποθήκευση ζεστού νερού χρήσης είναι οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι ταχυθερμαντήρες και τα Boiler ζεστού νερού χρήσης.

Η θέρμανση και η παραγωγή ζεστού νερού μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους καυστήρες-λέβητες (πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλου, πέλετ) τα boilers, τις αντλίες θερμότητας, τους ηλιακούς και ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες αλλά και τα συστήματα ηλιοθερμίαςγεωθερμίας. Οι συσκευές που θερμαίνουν το νερό θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες με CE και οι εγκαταστάσεις θέρμανσης να γίνονται από πιστοποιημένα συνεργεία.